Priset på mat har alltid varit ett samtalsämne. Vi konsumenter har en tendens att alltid tycka att maten är för dyr, nästan oavsett vad den kostar. Medierna tävlar om att hitta den billigaste matkassen och livsmedelskedjorna pressar priserna i hopp om att locka över kunder. Kyckling 29,90, fläskfilé 69,90, tag två betala för tre.


Det här är ingenting som är unikt för Sverige. Så ser det ut på många håll i världen. 

Precis som marknadsledande Ica för en tid sedan sänkte sina priser, har brittiska livsmedelsjätten Tesco dragit igång en stor lågpriskampanj, ”Big Price Drop”, där priset sänks på cirka 3 000 varor i butikerna, rapporterar tidningen Farmers Weekly. Kampanjen gäller basvaror framför allt färskvaror. 


Därför befarar National Farmers Union (NFU) att kampanjen leder till att landets bönder får sämre betalt för sina varor om de andra stora livsmedelskedjorna hänger med.


Att mat är för dyr är en allmänt vedertagen hållning som få ifrågasätter, trots att vi lägger allt mindre pengar av vår disponibla inkomst på mat. Men de senaste årens diskussion om matkvalitet och djurhållning har fått fler att ställa sig frågan om det finns mat som är för billig. 


Filmer från kyckling- och grisuppfödning, rapporter om utarmade jordar och förgiftade lantbrukare upprör de flesta, men bara ett tag. De första veckorna efter ett larm kan försäljningen av de billiga produkterna minska, men snart är de gamla köpvanorna tillbaka och prislappen betyder mer än innehåll och ursprung.


När belgiska Ikea dumpade lunchpriset på biff med pommes frites till vad det kostar att köpa en söndagstidning, blev de belgiska bönderna rasande och anmälde företaget.


I Sverige slår bönder igen för att de får för dåligt betalt. Här lägger vi skulden på de danska bönderna, i Danmark är det de tyska grisproducenternas fel och på kontinenten talar man om hotet från USA och Sydamerika. 


I den bästa av världar skulle inte livsmedelskedjorna tävla om den billigaste matkassen utan den bästa. Bönderna skulle kräva att få betalt i enlighet med den omsorg de lägger ned om djuren. Och i samma värld skulle vi konsumenter våga titta ned i vår egen kundkorg eller på vår egen lunchbricka. Är biffen inte värd några kronor mer?


Länktips:

Dyrare mat nu>>

Matens pris>>

 

Annons