Det stundar ett kungligt bröllop, det har nog ingen missat. För att maximera uppmärksamheten kring detta har man skapat Bröllopsserien, där arton utvalda företag tillverkar och saluför specialvaror. En del av intäkterna ska gå till Kronprinsessparets Bröllopsstiftelse som bl.a. ska "främja god hälsa bland barn och ungdomar". Så långt är det lovvärt.
 
En del av dessa utvalda företag är så kallade livsmedelstillverkare där bland andra Delicato och Kiviks Musteri ingår. Den senare vill fira bröllopsparet med tre  sorters cider. Ingen av dessa drycker gör dock skäl för namnet.

Cider görs som vi tidigare berättat om av bara äpplen som fått jäsa. Men Kivik överraskar istället den förväntansfulle med "Torr Äppelcider Från hjärtat av Österlen" som komponerats av:

Kolsyrat vatten (troligen eftersom äpplena kommer i koncentrerad form, och bubblorna inte kan jäsas fram),
Äppelvin (hur skulle annars alkoholen komma in...?),
Äppeljuice (oklart var äpplena kommer ifrån),
Socker (torr får den visst inte vara fastän det heter "torr"),
Äppelarom (är det månne här som smaken kommer in i bilden?),
E 330 citronsyra (så att den ska se lika ljus ut som annan svensk "ciderläsk"),
E 202 kaliumsorbat och E 224 kaliumdisulfit, båda konserveringsmedel (denna sterila produkt måste kanske skyddas från yttre angrepp?)

Innehåller 28% frukt. (Varför inte 100%?).
 
Pinsamt Kivik! Så pinsamt att på Kiviks sajt förblir ingredienslistan tom.
 
Om bröllopet hade varit i framtiden kanske vårt kungliga par hade förärats med en riktig bärnstensfärgad kvalitetscider från Österlens äppelodlingar. 

/Björn Bernhardson
Annons