När jag duellerade med Findus och ställde min mat mot färdigmaten på min sajt matduell.se så var det inget som upprörde mina läsare så mycket som när jag gjorde en lunch som var gratis. "Inget är gratis" och "det finns inga gratis-måltider" var några av reaktionerna. Men jag hävdar motsatsen. Det finns mat som är helt utan onödiga tillsatser, lagad från grunden, välsmakande, nyttig och gratis! 

 

Räkskalsfondsoppa

Sjud räkskal, morot och rödlök i vatten ca 30 min. Sila av och smaka av med salt och peppar.

 

Sparrissoppa a la stump

Bästa sättet att få grön sparris att smaka som allra bäst är att skölja den och knäcka av den hårda biten längst ner (som används till soppa). Denna är gjord på de där måhända träiga bitarna som blev över.

  • 1 msk fond på brynt lök
  • 1 knippe sparrisstjälkar
  • vatten
  • salt
  • peppar

Skär de något förvedade rotändarna i småbitar.

Koka upp sparrisbitarna med buljongen. Låt koka i sju minuter.

Mixa och sila soppan. Smaka av med salt och peppar.

Servera med bröd

 

Nu gör jag en hel del annan gratis- eller snudd-på-gratis-mat, måltider med ingredienser från min trädgård, havet eller skogen. Lika befriade från dåliga tillsatser som min tidigare gratis-mat, men ännu godare. För så är det, kan du lägga rabarber på (få tag på) närodlat och närplockat så är du bara att gratulera, det blir inte så mycket bättre än så här. Avståndet från min trädgård och säg, mina ärtor t ex, till mitt kök är cirka 5 meter. Mången grönsak blir mer eller mindre sämre efter skörd. Inte minst just ärtor, men också sparris tillhör de grönsaker som tappar smak (eller i sparrisens fall socker) mest. I de sammanhangen är fem meter mellan skörd och kök en lyx. 

 

Inte så sällan skördar jag i min trädgård sådant som inte finns i affärerna eller inte ens betraktas som mat. I det första fallet menar jag främst Zucchini-blommor och i det andra rödbetsblast. Rödbetsblasten betraktas ofta som onödig barlast till till betan och tillvaratas knappast i någon större utsträckning. Den säljs snudd på aldrig heller i kraft av sin egen förträfflighet. Så synd, då det sannerligen är en läckerhet. Blanda ner några blad i vilken sallad som helst, gärna en med lite bittrare blad (som maskrosblad, en annan gratisvara).


Snudd på gratis blir en ramslökspesto, råvaran är hurusom gratis och ska med fördel plockas just nu i maj. Och om nässelsoppan blir gratis eller ej bestämmer du. I princip räcker det att tillreda den på nässlor, salt och vatten. En skvätt grädde gör inte ont - men den kostar.

 

Nu är jag tämligen ointresserad av om min mat, i strikt mening är gratis eller måhända har kostat 2 kr eller så.  Poängen är att det finns mängder av råvaror runt oss som är lika smakliga som de är gratis. Och det är synd och skam att vi inte använder dem. På något förvridet sätt har det köpta fått ett högre värde än det plockade eller självodlade. Låt oss ändra på det!


Peter Streijffert, suppleant i Äkta varas styrelse, håller kurser och provningar inom mat och dryck samt skriver om mat och odling.

Annons