Dagens lagstiftning om märkning kräver en hel del av producenten, men ett betydande ansvar skjuts också över på konsumenten. Visst får man ha tre sorters konserveringsmedel i osten, bara det tydligt redovisas på förpackningen. Först då kan kunden göra ett medvetet val. Men den möjligheten gäller bara för vissa konsumenter.


Igår startade Sveriges konsumenter och Konsumentföreningen Stockholm en kampanj – Större text tack!– som Äkta vara helhjärtat stödjer.


Men de konsumenter som helt glöms bort är den växande skara som handlar mat i internetbutiker. De varor man köper över nätet har förstås en ingrediensmärkning. Problemet är att kunden inte kan bedöma varan innan maten betalats och levererats, eftersom innehållet inte redovisas på sajterna. När soppan, brödet eller leverpastejen väl är uppackad kan man avgöra om man egentligen vill ha den. Man köper grisen i säcken.  


Äkta vara gjorde i höstas en granskning av nätbutikerna. Det var slående hur många produkter som inte presenterades med innehållsförteckning. Vi gjorde därför en anmälan till Livsmedelsverket. Livsmedelsverket tyckte inte att det här är deras bord utan sköt ärendet ifrån sig till Konsumentverket. Konsumentverket tyckte inte att frågan är av tillräckligt principiellt intresse och begravde anmälan. Efter påstötning fick vi svar från verkets rättsavdelning: ”Det ni framställer är mycket relevant och intressant men det är inte aktuellt att öppna något ärende i frågan just nu men det kan bli aktuellt senare.”


De båda myndigheterna har nog missat att näthandeln för mat är en kraftigt växande sektor och berör fler och fler konsumenter. Tidigare fanns bara en begränsad lokal hemkörning av varor, men nu har de stora kedjorna Ica, Axfood och Coop gett sig in i näthandelsbranschen, eftersom de har förstått att köpmönstret håller på att förändras för mängder av konsumenter som vill underlätta sina pressade vardagsliv. Det är också grunden till att allt fler företag som levererar middagskassar eller lådor. 


Tolv procent av konsumenterna handlade mat på nätet under 2010. Året innan var det bara 8 procent, visar en undersökning gjord av Svensk Handel. Nästan 20 procent av de tillfrågade i enkäten uppger i sina svar att de kommer handla mat på nätet under det kommande året. Och tillväxten av företag som levererar middagskassar är explosionsartad. Andelen konsumenter som handlat färdiga middagslösningar, matkassar, har ökat med 60 procent sedan 2009.


Tänk dig att du veckohandlar på Ica. Du stoppar vara efter vara i korgen, betalar och först när du passerat kassorna får du en upplysning om vad varorna egentligen innehåller. Oj sojalecitin, som du är allergisk mot! Smakförstärkare som du bestämt tar avstånd från. Så lite bär i sylten?


Otur, bättre lycka nästa gång.  

Annons