Sommarens njutningar har satt sina inte alltid önskade spår. Ett par kilo extra är väl inte så farligt, men gör de annars så sköna jeansen tämligen obekväma när man trycker ned sig i skrivbordsstolen igen efter en tids semester.

Hösten är nystarternas tid. Vi ordnar och sorterar, vässar pennor och skänker kläder; dem vi tröttnat på (eller vuxit ur). Och vi lovar oss själva att börja träna.

Så där påpassligt som bara någon som vill sälja något kan, står en frisk och brunbränd kvinna på trottoaren och erbjuder en tidning om ett nytt smalare liv. Artiklarna berättar hur just den här modellen för träning och kost kan få oss att må bättre, gå ned i vikt och på så sätt undvika framtida sjukdomar. Låter ju bra.

Gunnar och Gittan har gått ned 20 kg. Se här: före och efter. Lasse och Lena, Olle och Ulla, ja alla har lyckats. Och som för att förstärka hela effekten sitter en myndig doktor i vit rock (i det här fallet professor Claude Marcus) och välsignar metoden.

På sidan tre finns ett erbjudande om att jag kan hämta en gratis ”mellanmålsbar”. Av bilden förstår jag att det är något helt annat än vad jag förväntar mig av en bar. Och på det sista uppslaget finns hela det stora programmet med ”måltidsersättningar” presenterat.

Smaka på ordet.

Samma kväll, mör efter ett medelpass på ett annat träningscenter, ser jag den brittiske kocken Jamie Oliver tampas med amerikanska barn, ungdomar och vuxna i Huntington, West Virginia. Kampen gäller hälsan för dem som inte äter riktig mat.  Inte i skolan. Inte hemma. Barn med så kraftig övervikt att deras framtid riskerar att bli raserad redan innan de hunnit bli vuxna, hela familjer med tecken på diabetes på grund av inte bara två kilos övervikt, utan kanske 20, 30, 40 kg för mycket.
Barnen vet vad pommes frites är, men har ingen aning om att den kommer från potatis, än mindre vet hur en sådan ser ut.

Avsaknaden av riktig mat och fräscha råvaror har skapat problem som på sikt kommer att bli ett problem för en hel nation. Det Jamie försöker är att lära dem är helt enkelt att laga och äta bra mat från grunden. Att över huvud taget ta sig tid för en måltid, sitta vid ett bord och att äta med kniv och gaffel. Det kan bli deras räddning.

Måltidsersättningar är en helt annan väg. En kemibomb som alternativ till en måltid. Måltiden som är så mycket mer än maten vi äter.
Att laga mat och äta den tillsammans var en av de saker som gjorde oss till människor. Vad gör målstidsersättningen med oss?


PS. Det här är innehållet i en av måltidsersättningarna som erbjuds:
Ärtprotein, maltodextrin, modifierad potatisstärkelse,
skummjölkspulver, sojaproteinisolat, mineraler (natriumklorid,
kaliumcitrat, trikalciumfosfat, kaliumklorid, kalciumglukonat,
magnesiumoxid, järn(II)fumarat, zinksulfat, mangansulfat,
kopparsulfat, kaliumjodid), vitaminer (askorbinsyra, niacinamid,
fytomenadion, tokoferylacetat, retinolacetat, kalciumpantotenat,
cyanokobalamin, kolekalciferol, riboflavin, pyridoxinhydroklorid,
tiaminmononitrat, folsyra, biotin), kycklingarom (innehållande
äggula), rapsolja, emulgeringsmedel (sojalecitin), sockerbetsfiber,
selleriblad, färgämne (betakaroten). Pulvret innehåller
4,6% koksalt. Innehåller produkter av ägg, sojabönor, mjölk och selleri.
DS.


Annons