Att mat är för dyr är en allmänt vedertagen hållning som få ifrågasätter, trots att vi lägger allt mindre pengar av vår disponibla inkomst på mat. Men de senaste årens diskussion om matkvalitet och djurhållning har fått fler att ställa sig frågan om det finns mat som är för billig. 

Filmer från kyckling- och grisuppfödning, rapporter om utarmade jordar och förgiftade lantbrukare upprör de flesta, men bara ett tag. De första veckorna efter ett larm kan försäljningen av de billiga produkterna minska, men snart är de gamla köpvanorna tillbaka och prislappen betyder mer än innehåll och ursprung.


I vinter har en tredjedel av Sveriges grisbönder fått slå igen för att det är för billigt med lågprisgris från Danmark och Tyskland. Det vill säga vi konsumenter är vår vana trogen och köper den billigaste importerade fläskkotletten, istället för den som producerats på det mest djur- och miljövänliga sättet.


De svenska bönderna är mer timida än sina kontinentala kolleger. Franska bönder är kanske högljuddast och dumpar tomater eller halmbalar för att uppmärksamma politikerna på sina krav. Och de belgiska bönderna anser definitivt att det går att sälja mat för billigt: nu har man anmält Ikea för att de dumpar priset. Det svenska företaget sålde nämligen den belgiska nationalrätten biff med pommes frites för 2,50 euro till hungriga söndagsshoppare. 22,34 för en portion kött. Det är ungefär vad en svensk dagstidning kostade i pressbyrån samma dag.


Käftsmäll

Det är käftsmäll och en förolämpning mot de belgiska bönderna hävdar LRF:s belgiska systerorganisation, Boerenbond. De har därför anmält Ikea.

– Att banalisera vår mat på det viset är skandal och strider mot de uppgörelser vi gjort för att respektera ett korrekt pris för våra produkter, säger ordföranden Piet Vanthemsche till tidningen Foodwire.

Ikea får samtidigt kritik från sina kolleger i restaurangbranschens intresseorganisation som kallar kampanjen för ”stilfördärv”.

I Belgien är det nämligen förbjudet att använda lockpriser som ligger under inköpskostnaden. Men det gäller dock bara butiker och inte restaurangrörelser och ärendet har därför snabbt lagts ned. 


Men böndernas reaktion handlar förstås inte bara om konkurrens och lagöverträdelser. De vill egentligen rikta strålkastarljuset mot "de perversa följderna av en konstant prispress". Bönderna är i händerna på de stora kedjorna som Carrefour och Ikea, som kan spela ut producenterna mot varandra.


Kostar lite mer

I en analys i en av Belgiens största dagstidningar, De Standaard, skriver chefen för ekonomiredaktionen, Ruben Mooijman, att svaret på utvecklingen är ett mer lokalt jordbruk med respekt för miljön och djuren. "Men med en sådan jordbruksmodell är produkterna lite dyrare. Och konsumenterna som medvetet väljer ekologiskt kött eller inget kött alls kommer alltid att vara färre än dem som på söndagarna åker till Ikea och äter biff och pommes frites för 2,50 euro.


För Ikea kom de starka reaktionerna som en chock. 

– Vi ville ju bara komma med ett bra erbjudande, sade den Ikeas taleskvinnan, Nele Bouchier, till de belgiska medierna. Men chocken lade sig snabbt och hindrade dem inte från att två veckor senare erbjuda en portion fisk för 1 euro (9 kronor). Inklusive pommes frites.


I Sverige lägger vi skulden på de danska bönderna, i Danmark är det de tyska grisproducenternas fel och på kontinenten talar man om hotet från USA och Sydamerika. Det mest rakryggade kanske skulle vara om vi konsumenter vågade titta ned i vår egen kundkorg eller på vår egen lunchbricka. Är biffen inte värd några kronor mer? 

Annons