Studier om mat och hälsa svämmar över oss och man måste för sin egen skull sålla bland budskapen om vad som är farligt eller nyttigt. Men ibland fastnar man, förmodligen för att det berör en på ett mer personligt plan; att det stämmer in på hur man själv lever och äter, vare sig budskapet bekräftar att det man gör är bra eller att det varnar för just det som jag ägnar mig åt.

Rosmarin [Fotoakuten]En sådan studie är den om rosmarin. I nyhetsbrevet Food Navigator med faiblesse för mat på molekylär nivå, noterades det att Rosmarinextrakt minskar farliga ämnen i som bildas i stekt kött. Nivåerna av mutagena och cancerogena ämnen minskade upp till 92 procent när rosmarinextrakt tillsattes köttet innan det stektes på hög temperatur, enligt tidskriften Journal of Food Science.

Jag visste det! Jag älskar rosmarin på stekt kött. Det finns någon djupare mening med att jag använder det så ofta jag bara kan… och att krydda sitt kött med örter som naturen ger, är en uråldrig kunskap om förhållandet mellan smak, välbefinnande och hälsa.

Men tankarna skenade visst iväg. Det är inte så vetenskapen fungerar. De bryr sig inte om helheten, utan ser mer till de allra minsta delarna. De hade inte testat naturlig rosmarin, utan extrakt, som är mer stabilt i sin sammansättning. Och tillägger att extrakt ”har den fördelen att det inte påverkar smaken eller doften på köttet”.

Fördel?

Bild: Fotoakuten

Annons