För tre år sedan vid den här tiden jobbade jag mina sista hektiska pass på Södersjukhuset i Stockholm. Det skulle bli ett slut på dubbeljobbandet, ofta tungt patientarbete parallellt med det som under ett år varit mitt brinnande fritidsintresse. Att vara med om att bygga upp Äkta vara skulle nu bli mitt jobb. 


Ett hett samtalsämne i personalrummet vid den här tiden var den förestående övergången till mikrad plastbyttemat som Södersjukhuset med flera sjukhus skulle gå över till. Ingen mer mat skulle lagas i Rosenlundsköket tvärs över gatan. Avdelningsköken skulle byggas om för att rymma ett antal mikrovågsugnar. Där hade vi hittills kunnat röra ihop en soppa eller omelett till de av våra patienter som haft svårt att äta på de tider organisationen hade bestämt. Beskedet levererades smått besvärat av vår närmaste chef och kom som en olustig överraskning för oss sjuksköterskor, som i enlighet med vår utbildning skulle se till och värna hela patienten, alltså även det som på vårdspråk kallas näringsintag. Maten skulle vara en viktig hörnsten i våra patienters tillfrisknande, fick vi lära i skolan. Därför var vi några några som skrev upprörda mejl till det berörda landstingsrådet Maria Wallhager. Utan synbar effekt.


Beslutet hade smugits igenom i landstinget. När det blev känt hur det gått till, bland annat genom en artikelserie i Svenska Dagbladet, blev det ett liv utan like. Andra landstingspolitiker lovade att riva upp beslutet efter valet. Så hamnade frågan om patientmaten på valagendan.


Tiden som webbredaktör på Äkta vara har varit intensiv och intressant och ibland irriterande. Intensiv, för att vi i begynnelsen var så få som byggde upp organisationen och uppmärksamheten kring oss var stor. Intressant för att det finns så mycket att lära och faktiskt fortfarande förvånas över när det gäller matens innehåll. Irriterande att se att så mycket av den mat som produceras håller så låg kvalité, och att det försvaras av exempelvis Livsmedelsverket. (Ett litet lustigt exempel: Vi har sedan begynnelsen haft ett motto som lyder ”Mat istället för tillsatser”. Det uppskattades inte av myndigheten – Tillsatser ÄR nämligen mat…)


Men många producenter, både stora och små (däremot inte deras organisation Livsmedelsföretagen) har uppskattat och intresserat följt Äkta varas arbete för bättre matkvalité. Debatten som följt i spåren av boken Den hemlige kocken har sporrat många att tillverka den mat de vill göra. Från grunden och utan tillsatser eller andra industriella ingredienser. Råvaror in och pulver ut.


Nu har Äkta vara blivit en öppen medlemsförening. Vi närmar oss 500 medlemmar och 7 000 ”gillare" på Facebook. Äkta vara har blivit ett begrepp. Det är också fler som jobbar aktivt i föreningen och vid det senaste årsmötet valdes en styrelse med bred kompetens.


Det är nu det skulle kunna vara skönt att vara journalist och gå i medvinden ett tag. Det är bara det att det är något som fattas. Patienterna. 


Därför går jag nu tillbaka till mitt andra yrke som sjuksköterska. Tre år har gått och jag vet inte hur mycket vatten som har runnit under broarna. Men på ett område har mycket hänt, synen på maten. Nu talar ansvariga politiker ett annat språk som låter som ljuv musik i en sjuksköterskas öron:

– Det är dags att man börjar se måltiden som en helhet, och som den viktigaste stunden på dagen för patienten. sade Anna Starbrink(FP), produktions- och personallandstingsråd i en tidningsartikel. 

I höst ska Södersjukhusets patienter få högklassig mat. Stjärnkocken Markus Aujalay, från bland annat Operakällaren och Lejontornet, ska ta fram en ny sjukhusmeny.

– Min dröm är att en patient som tappat livsgnistan eller är så sjuk att han tappat aptiten ska kunna beställa något som han är sugen på, säger Markus Aujalay till Dagens Nyheter.

Maten på SÖS kommer att lagas i det egna tillagningsköket och man tar därmed ett steg bort från halvfabrikaten.

Smakar det så kostar det, kanske någon kraxar nu. Men på SÖS har man numera svar på tal:

Köttbullar är inte dyrare att rulla själv, det är en myt, säger SÖS sektionschef för entreprenad, Lena Lundin till DN, och får medhåll av VD:n Christina Söderholm.


Så det är med stolthet jag lämnar min arbetsplats Äkta vara och med lika mycket stolthet jag återvänder till min gamla arbetsplats Södersjukhuset. 


Tack vare opinionsbildning på bred front slapp Södersjukhusets patienter plastbyttematen. Och tack vare förmågan att tänka om i landstingshuset slipper jag servera den. 


Det går att påverka och det går visst att vända en oceanångare.


PS. Helt kan jag inte lämna Äkta vara. Jag har en plats i Äkta varas styrelse och misstänker att det blir en och annan bloggartikel i fortsättningen. Ny webbredaktör blir journalisten Ivar Nilsson som sedan en tid skrivit artiklar för Äkta vara. Han arbetar också med research för föreningen och har tidigare jobbat på Aftonbladet, SVT/ABC och Norrtelje Tidning.  


Läs mer och titta på en film förändringarna på Södersjukhuset>>


Anna Karin Strand Nilsson



 

Annons