Dubbelt så många mammor som pappor är stressade över sin matlagning, skriver Dagens Nyheter. 22 procent av kvinnorna känner sig alltid eller ofta stressade av att planera, handla och laga mat till familjen, jämfört med bara elva procent bland männen.

Hälften av kvinnorna har dessutom dåligt samvete för maten, enligt undersökningsföretaget PFM i Halmstad, som har gjort en nätenkät med 1 000 föräldrar.


Det här dåliga samvetet är något som livsmedelsindustrin vetat om länge. Det är därför det kommer nya och fantasifulla lösningar som ska underlätta vardagen i köket genom färdig omelettsmet i tetra, potatisgratäng på påse eller gröt i pappmugg.


gratängcremeNu lanserar Skånemejerier en sås på burk som kallas Gratäng Crème. ”en ny och helt unik produkt.” ”…det enkla sättet att sätta lite guldkant på din vardag”. 

– Bra råvaror är en förutsättning för att en måltid ska bli god. Det har vi tagit fasta på, säger Marie Ysberg på Skånemejerier i pressmeddelandet.


Därför är Gratäng Crème gjord på ost, mjölk och grädde. Gott så långt. Men vad de inte talar om vid lanseringen är att man får en del annat på köpet. Modifierad stärkelse, två stabiliseringsmedel och två smältsalter till exempel. (Och så förstås att osten innehåller två konserveringsmedel, men det verkar ju vara närmast traditionsenligt i Sverige.)


Skånemejerier har gjort ett genomgripande arbete de senaste åren för att få bort tillsatser och industriella ingredienser i sina mejeriprodukter. Därför är det förvånande otidsenligt att det nu presenteras en sådan här produkt.


Men egentligen kanske det är bra. Det belyser nämligen kärnan i konsumentföreningen Äkta varas arbete. Visst tycker vi att det är viktigt att återupptäcka matlagningen som gemenskap och ge den lite mer tid. Men den mat vi av tids- eller lustbrist lämnar över åt någon annan att laga måste vi kunna ställa krav på: till exempel att den innehåller bra ingredienser som vi känner till och själva skulle ha använt.


Det går ju nämligen. Det har många livsmedelsproducenter visat.


PS. Ett exempel på en liknande produkt, men utan konstigheter är Abbas Middagsklart, som är färdiga såser att hälla över fisk. 
 

Annons