Dyrare kök, fler flotta matböcker, ymnigt med matprogram på teve och mer fokus på vad vi äter än kanske någonsin. Lägger man ihop allt detta skulle man kunna tro att vi nu också äter bättre, lagar nyttigare mat i våra kök och handlar sunt och förnuftigt.


Ack om det ändå vore så väl. Men det räcker med att titta på utbudet i snudd på vilken livsmedelsbutik som helst för att se att råvarorna försvunnit allt mer till förmån för produkterna.

Varför?

Det finns förstås många svar på den frågan men ett av dem är otvivelaktigt att svenska folket lider av dåligt självförtroende i sina kök. För att laga bra och god mat behövs faktiskt en redig dos av just den varan så att man vågar lita till sina sinnen. För med doft, smak och hörsel på alerten går köksarbetet så mycket bättre. Men då handlar det också om att våga släppa greppet om recepten och datummärkningen. Ja, inte helt förstås.


Recept är bra men kanske inte att följa slaviskt. För kycklingen är inte färdig efter 30 minuter, den är färdig när den är färdig och det kan vara efter 25 min eller 40. Datummärkningen har ju också självklart en poäng men den har ingen chans mot dina sinnen när det gäller att fastställa om mjölken är sur. Bara du vågar lita till dina sinnen.

Jag har gjort åtskilliga besök i folks kök, inte minst som så kallad ”Kock Hemma”, då jag tar med råvarorna och lagar mat hemma i deras kök. Det är en kavalkad av överfulla frysar och kylskåp, ett otal olika olivoljor och allsköns förpackningar. Inget fel i det. Men det är tyvärr också åtskilliga som aldrig använt den dyra ugnen. De lagar helt enkelt väldigt lite mat i sina dyra kök.

Så hur förändrar man då detta? Jo, med att steg för steg flytta fokus från det bokstavstrogna till det sinnliga. Nästa gång du gör kyckling, t ex receptet nedan från min bok ”Odla för köket”. Lita till dina sinnen och jag lovar att det blir så mycket godare.


Djävulsk kyckling med savojkål-ris
4 portioner

Det här behöver du:


1 ekologisk kyckling (2 kg)
1 savojkålshuvud
4 dl ekologiskt råris
3 gula lökar
2 chilis
1 citron
ekologisk rapsolja
spiskummin
kanel
curry
salt och peppar

Gör så här: 


Koka råriset. Sätt ugnen på 200 grader. Stycka kycklingen i 12 bitar och lägg i skål. Hacka chilin fint och rör ner tillsammans med övriga kryddor, oljan och citronsaften. Rör om så kycklingen täcks. Skär kålen i bitar och förväll den (koka upp hastigt och kyl av). Blanda kålen med riset. Fördela kyckling i en form och låt gå 30 min i ugnen.

Lycka till.

Peter Streijffert, författare, kock, föreläsare och styrelseledamot i Äkta vara, omskriven inte minst för sin duell med färdigmaten på www.matduell.se


Annons