Peters chiliskörd.

Nu är jag inne på sluttampen av min utmaning i odling: Peters Gröna Utmaning. Utmaningen som handlar om huruvida jag klarar att vara självförsörjande på grönsaker på min lilla täppa om ca 30 kvadratmeter. Detta rafflande odlings-äventyr har man kunnat följa i media och på www.matduell.se.

Utmaningen spänner från juli till december och börjar nu alltså närma sig sitt slut. Och visst är det en bit in i november men likafullt har jag åtskilligt kvar att skörda där ute i trädgården: grönkål, palmkål, kålrot, salvia, timjan, vitlök, gräslök mm.

Den asiatiska kålen
gillar lite svalare klimat.
Även här inne i värmen skördar jag de växter jag plockade in när värmen drog sig undan: Tomater och chili (jalapeno) skördade jag alldeles nyss. Ett drygt 50-tal chilis har det totalt blivit (habanero och jalapeno) och ett drygt 100-tal tomater.

Frågan är inte längre huruvida jag ska klara det eller inte. Frågan är istället: Varför gör inte fler som jag? 

Tänk för ett ögonblick vad det skulle innebära om fler odlade för husbehov. Om statens och kommunernas ödetomter mm togs över av hängivna grönsaks-odlare. Betänk också ett ögonblick vad det skulle innebära om vi tog tillvara allt som naturen producerar i form av svamp, bär och frukt. Den totala svenska äppelproduktionen överstiger med råge den svenska importen av samma kärnfrukter. Vilket slöseri!

Peter Streijffert, styrelsemedlem i Äkta vara, håller kurser och provningar inom mat och dryck samt skriver om mat och odling. Har tilldelats FOBO:s pris för årets inspiratör inom mat & odling ”Årets Guldgrävare” 2013.

Annons