Äkta vara är ibland liktydigt med "tillsatsmotstånd" -- och visst är vi kritiska mot tillsatser, men det handlar om så mycket mer. "Genuin mat som saluförs på ett ärligt sätt", är ju vad vi vill kunna köpa. Eller hur?

Vårt antipris Årets matbluff, där ju röstningen pågår för fullt, är ett bra exempel på att Äkta vara inte bara handlar om tillsatser.
Av de 120 produkter (nästan dubbelt så många som förra året) som nominerats denna gång så var visserligen flera stycken riktiga tillsatsbomber, men det är inte syftet med utmärkelsen.

Det som vi vill uppnå är istället att vi konsumenter ska slippa bli lurade när vi står i matvarubutiken. Vi vill kunna lita på att produkter håller vad de lovar.

Det är verkligen roligt att se det ökande intresset för Årets matbluff. Uppmärksamheten gör det även svårare för tillverkarna att strunta i utmärkelsen. Jag vill kanske inte påstå att producenterna är rädda för vårt antipris, men det ger nog en och annan en tankeställare.

Faktum är att vi i vilket fall som helst påverkar produkterna – 74% av de tidigare årens finalister har antingen försvunnit från marknaden eller bytt namn eller bild så att produkten har blivit mindre bluffig. Och så får vi hoppas att det fortsätter – att livsmedelsindustrin lyssnar på oss konsumenter.

Björn Bernhardson

Grundare och verksamhetsledare Äkta vara

PS. Missa inte att rösta! (Stänger den 21 januari)

PPS. Jag vill också passa på att tacka alla er som nominerat till Årets matbluff. Ett stort tack för att ni håller era kritiska ögon öppna.

Kampanjsidan och röstning: aktavara.org/matbluff


Annons