Hur hittar man rätt i en affär?

Det är klart att forskare, butikschefer, ägare och tillverkare ser till att vi följer ett mönster. Alla har väl hört talas om "kundvarvet"? Just så som man vill att konsumenten ska gå runt i butiken för att köpa så mycket som möjligt. 

Alla kundvarv följer dock inte exakt samma mönster. Vem har inte blivit totalt bortkommen när man kommer in i ny butik?

Allt baseras på vanor och beteendemönster. Vi har rotat dem själva och butiken hjälper oss cementera dessa sätt att handla. Butikerna vill ofta likrikta oss, eftersom det blir mest praktiskt så.

Hur når då producenten fram till konsumenten?

Livsmedelsbutikerna har blivit ett ställe där livsmedelsproducenterna ofta själva måste se till att varan blir såld. Producenten måste då se till att hamna bra i kundvarvet och det kostar pengar. Små producenter – vilka ju ofta är de som gör genuinare mat har det inte alltid så lätt. Vi på Äkta vara har hört många exempel på hur svårt det är att i butiken – utan stor marknadsföringsbudget – hävda sig som liten tillverkare.

Och det blir inte lättare när man gör varor som bryter mot de gängse mönstren. 

När vi står där med shoppinglistan i handen och läser "majonnäs", då går de flesta av vana – nästan robotlikt – till den rumstempererade hyllan även fast det numera finns sant "äkta majonnäs" i kyldisken. Står det istället "korv" går man direkt till kyldisken och missar därmed frysen där Roslags-Salsiccias Ä-märkta och nitritfria korvar ligger. Och minst lika svårt är det för många när det står "buljong" på listan. Kosan styrs till tärningarnas hylla – för vem har fattat att Ä-märkta Stockpot har sin färska, flytande buljong i kyldisken?

Hur kan man bryta dessa mönster?

Här måste vi konsumenter uppenbarligen ta ansvar själva för att det ska hända något. Vi på Äkta vara vill gärna ha tips på nytänk – på hur man bryter dessa tankebanor. Har du förslag, skriv gärna det som kommentar här nedan. Alla förslag är välkomna.

/Björn Bernhardson


Läs mer om Roslags-Salsiccia >> och Stockpot >>


Annons