Troligen har du inte missat antipriset Årets matbluff. I år slog det rekord i både antalet nominerade produkter och spridning i olika medier. Vi hoppas förstås att det ska få effekt – att vi får ärligare matvaror.

Vårt antipris handlar ju om det vilseledande på och kring en livsmedelsprodukt. Man märker att ni är många som retar er på företagens tricks och knep, i sin iver att sälja. De glider på sanningen och hoppas att stressade konsumenter inte har tid att granska förpackningen i köpögonblicket, istället ska varan snabbt slinka ner i varukorgen. Man utnyttjar helt enkelt att många inte har tid att granska varje matvara.

Köper man någonting dyrare, som till exempel en mobiltelefon, så granskas den utan och innan. Men mat som man handlar varje dag och där den monetära risken är mindre, där finns det inte tid till särskilt mycket eftertanke.

När Annas tog bort mandeln i sina mandelpepparkakor så "glömde" man att ta bort mandelbitarna i kakorna på bilden som pryder förpackningens framsida. Produkten, som nu endast var smaksatt med aromämne gick sedan till final i Årets matbluff 2016 och inför årets säsong var mandelbitarna bortretuscherade från bilden.

Lika slarviga med bildvalet är Polarica, som för övrigt nyligen utsågs till "vinnare" av den senaste upplagan av antipriset. De här tre förpackningarna hittade jag i en butik häromdagen. Tre olika produkter, med kött från hjort, älg respektive ren, men likväl samma bild.

Polarica


Så vad är det egentligen för kött som man har fotograferat? Är det rentav så att vi konsumenter inte förväntas lita på förpackningsbilder längre?

Ett respektlöst sätt att hantera konsumenter.


Björn Bernhardson

Grundare och verksamhetsledare Äkta vara


PS. Kanske borde det stå på förpackningen: "Köttet på bilden har inget med innehållet att göra".
Annons