Med närmare 44 000 följare på Instagram och med nya hälsobloggen Ett Äpple om dagen är Johannes Cullberg en egen påverkanskraft för en hälsosammare livsstil, den senare rent konkret om Johannes egen hälsa. Inläggen på Instagram är snygga, direkta och tankeväckande. För mig som gammal reklamhantverkare påminner det om en välgjord annonskampanj med ett tydligt budskap, som lite förenklat kan sägas vara: du kan påverka din hälsa genom vad du stoppar i dig.
Ett återkommande inslag är ”fejk” eller ”äkta vara” där Johannes lyfter fram livsmedelsindustrins bluffar och pekar på de goda alternativen. Och Johannes Cullberg vet vad han talar om. Han har redan hunnit vara Sveriges yngste börs-VD på livsstilsföretaget Feelgood, som inköpsdirektör etablera Lidl på norska marknaden och vidare till att 2015 grunda och bygga upp en helt ny dagligvarukedja, Paradiset.
Vi var många som noterade starten. Vi var många som imponerades av modet och tänkte: ”Äntligen ett svenskt Whole Foods!”. Och vi var många som älskade att handla i butikerna på Söder, i Sickla och på NK. Men att utmana i svensk dagligvaruhandel som i stort sett är en oligopolmarknad, var till sist en allt för stor sten att rulla upp för berget, även för Sisyfos själv.
I mars 2020 tvingades Paradiset stänga sina kvarvarande butiker trots att lönsamheten var på väg åt rätt håll. FHM tvärbromsade samhället och pandemin visade sig snabbt vara uthålligare än Paradisets kassa. Men tro för all del inte att Johannes Cullberg givit upp bara för att butikerna fick slå igen. Han öppnade strax e-handelsbutiken Paradiset istället och jobbar nu hårt på att återigen utmana de reaktiva dagligvarujättarna.
Jag hade förmånen att få föra ett näringsrikt samtal med Johannes Cullberg tidigare under våren. Samtalet rörde självklart hälsa och välmående, Paradiset och just dagligvaruhandeln.
– Det är alldeles för lite kärlek till mat i dagligvarubranschen. Det Paradiset handlar om är att skapa en dagligvarukedja med ryggrad, menar Johannes.
Han utstrålar själv så mycket hälsa att jag känner mig anemisk och lyckas med balansakten att på samma gång vara bestämd och ödmjuk. Det finns, trots att han håller ett enormt tempo, inget som skvallrar om stress, förutom att han faktiskt är listad på Talarforum med bland annat föredraget Från glödhet till vidbränd. Man misstänker ett mycket fokuserat hälsoarbete bakom detta lugn, det bekräftas när man scrollar lite på hans blogg.
Att Johannes Cullberg inte äter frukost kommer därför inte som en chock när jag frågar om frukostvanor. Han har, som han själv uttrycker det, ”…lärt sig genom att testa och förkasta och genom att testa och förkasta igen” för att komma fram till vad som är bäst för kroppen.
– Det man inte kan förkasta är var vi kommer ifrån, hur vi är skapta. Som jag ser det är vi gjorda för att gå upp i gryningen. Gå upp och ut för att jaga eller samla. Att äta en stor frukost är helt onaturligt! Kroppen är upptagen med autofagi att städa upp cellerna. Det stora målet är vid lunch. ”That’s it!” slår han fast.
Som den påläste entreprenör han är passar han på att även utbilda sig till hälsocoach och kostrådgivare för ”jag läser ju ändå så mycket om det här att jag lika gärna kan ta några poäng på samma gång”. Johannes Cullberg menar själv att han har en ”tysk effektivitet”. Den visar sig även i hans lunchvanor. Trots att han kallar sig en äkta foodie, väljer han oftast att äta funktionellt. Bra och näringsriktigt, men snabbt.
– Jag äter lunch bara för att få i mig det jag behöver, till exempel stekt högrevsburgare, med vitkål och hemmagjord majonnäs.
Till middag finns det mer tid för njutning och då handlar det om rena råvaror – äkta vara med andra ord. Däremot tror han inte på en rent plantbaserad kost.
– Människor är biologiskt omnivorer, allätare! De fysiologiska bevisen är omfattande. Du kan se det på längden av våra tarmar, på syran i magen och massa annat. Visst är vi skapta för att kunna äta grönsaker också, men vi är definitivt skapta för att äta kött.
Socker är däremot helt uteslutet i den Cullbergska kostpyramiden. Ett besök på en godisfabrik där han fick äta hur mycket godis han ville i kombination med ett närapåliggande tandläkarbesök ordnade upp den ovanan redan i barndomen. Tio lagningar senare var sockret en ickefråga och har så förblivit.
– Skulle jag äta socker nu skulle jag må direkt illa. Det förstör hela matupplevelsen.
Vi pratar vidare om svårigheten att hitta vettiga matstopp längs E4:an, om Big farms, Big food och Big pharma och de lockande konspirationsteorierna om dessa konglomerat och vi hinner även fantisera lite om att göra en YouTube-serie eller åtminstone en bok, men tiden rinner iväg och vi måste båda iväg till annat.
Men innan vi skiljs åt frågar jag Johannes om något enkelt tips för hur man ska äta. Svaret kommer en muskelreflex.
– Eat food. Not too much. Mostly plants.
Jag känner igen det väl. Det är från Michael Pollan, en av förebilderna till föreningen Äkta vara. Vad kunde förresten vara mer passande som avslut på detta porträtt, som mellan intervjuns genomförande och textens tillblivande blivit något annat, nämligen ett porträtt av Johannes Cullberg som ny styrelsemedlem i Äkta vara. Välkommen till paradiset, Johannes!
Läs Johannes hälsoblogg här >>