En gång var glassen grädde, ägg och socker plus vanilj, kanske något bär eller annan smaksättning. Lite senare var glass väldigt mycket annat.

För att få billiga strutar och paket ersattes de naturliga råvarorna i glassen med aromämnen, konsistensgivare och annat. Samma sak med den nyttigare släktingen sorbet, som egentligen är en frusen fruktpuré. Den som vänder på förpackningen kan direkt av längden på ingrediensförteckningen se hur många genvägar tillverkaren tagit för att få ner priset. 

Efter en kortare butiksexpedition hittar jag fortfarande många sådana glassar. Men hade jag gjort expeditionen för 20 - 30 år sedan hade jag nog BARA hittat sådana. För marknaden för kvalitetsglass har växt. Konsumenterna har blivit mer medvetna och vill ha äkta vara. 

I skånska Åhus, där jag tillbringat många somrar, ringlar köerna långa till glasskiosken i sommarhettan. Greger och hans familj serverar stora hembakta strutar med Ottos glass, ofta med topping, till alla åldrar. Här, mellan korsvirkeshusen, känns palmoljan mycket avlägsen. Och det är mycket den ingrediensen det handlat om. Palmolja är billig och populär hos tillverkarna eftersom den är smaklös och passar bra i industriella processer. Den är en genväg i glasstillverkningen som orsakar skövling av regnskog och innebär ofta usla arbetsvillkor för dem som jobbar på plantagerna. 

Råd & Rön har i sin senaste genomgång hittat 36 glassar hos Ica, Coop och Hemköp med palmolja. Det är deprimerande läsning. Men det är samtidigt en minskning jämfört med förra året, då 50 glassar hittades. Till stor del beror minskningen på att en av leverantörerna – Sia Glass - slutat med palmolja medan Unilever (GB) fortsätter. 

Palmolja är inte bara svart eller vitt. Men det är en yttring av de genvägar som vi vant oss vid att ta och som är en del av dagens i grunden ohållbara livsmedelssystem som hotar både klimat och biologisk mångfald. Gradvis blir vi konsumenter medvetna om det, men det räcker inte. Politik och styrning behövs, som jag skrivit om i tidigare bloggar. 

Min förhoppning är dock att vi konsumenter ska fortsätta att hålla uppe – och öka - trycket på producenter och handel. Att vi fortsätter visa att vi bryr oss om vad glassen och allt annat vi äter innehåller. Ha nu en riktigt bra sommar. Med god och hållbart producerad glass.


P.S. Läs gärna också vår tidning Råd & Röns test av glassmaskiner. Om du vet att du verkligen kommer att använda en sådan är det en säker väg till kontroll och påverkan. Och använd gärna ekologiska ingredienser!
 


/ Jan Bertoft, Sveriges Konsumenter 
Texten från Bertofts blogg 


Annons