Kraftigt stigande priser på både mat och andra varor tvingar oss konsumenter att tänka om. Maria Björklund bloggar om hur vi ska få pengarna att räcka till genom att dra lärdom från förr.


Jag är uppvuxen med mat från sparsam budget och lärde mig tidigt att ta vara på allt. Men inom flera andra områden har många små summor runnit mellan mina fingrar. Hur mycket har jag inte samlat i hyllor och förråd genom åren? ”Men det var ju rea”, ”Det var ju 3 för 2”, ”Kan vara bra att ha”.

En dag fick jag ett tips av min mamma: spara alla kvitton under 2 månader. Det var jobbigt. När jag lade ihop alla småsummor från onödiga inköp var det uppenbart att jag hade blivit fartblind.

Nu tvingas vi tänka om
Vad hade hänt om jag väntat med inköp tills jag hade råd med bättre kvalitet? Hade jag då varit mer rädd om kläderna/möblerna/prylarna? Jag tror faktiskt det. För visst är det väl så att det som är billigt känns mindre värdefullt? Så mycket har gått sönder i förtid, jo, ja, men det är ju så billigt att köpa nytt.

Vi är väl alla mer eller mindre präglade av den slit- och släng och lågpris era som tog vid efter svåra tider i början av förra seklet. Det krävs en ansträngning att ställa om i tanken. Hur lätt är det inte att trilla dit och reflexmässigt göra många småköp utan att reflektera om det verkligen är nödvändigt. Oavsett mat eller prylar. Men plötsligt har vi ett krig runt hörnet, inflation och kraftigt stigande matpriser. Nu tvingas vi tänka om. Hur ska vi få pengarna att räcka till?

Damma av råden från förr
Vare sig vi vill det eller inte är det dags att damma av mammas gamla utnötta råd för att bli överlevare och få pengarna att räcka till bra mat.

-      Varför en billig pryl som ganska snart hamnar i ett förråd?

-      Spar tills du har råd att köpa prylar som håller längre

-      Stopp med att slänga mat som går att äta.

-      Stopp med småätandet mellan måltiderna. Ät mättande bra mat av förhållandevis billiga råvaror som bas 3 gånger varje dag.

-      Planera dina inköp, börja med storkok och frys in.

-      Stopp med köpt vatten på flaska för 50 kr/litern. Kranvatten duger bra, det går också att bubbla och smaksätta själv.

-      Lappa och laga det som går.

-      Fika på stan, ja, men inte av slentrian. Välj dina tillfällen och njut!

-      Varför köpa kaffe & macka på väg till jobbet när du kunde ha ätit en mer mättande frukost hemma till en billigare peng?

-      Dyrare mat till fest – nu firar vi!

En tjugolapp här och där blir förvånansvärt stor summa per månad.

Håll utkik i kommande serie bloggar som fokuserar på vad vi kan göra för att spara pengar för att ha råd med riktig mat. Rubrikerna är: Å, en sån fest, Kunde mormor kan vi! och Hej mormors mat!

/Maria Björklund