En viktig inspirationskälla till Äkta varas kampanj Fallfrukt har varit den fruktförmedling på Facebook som Victoria Qvarnström startade förra året. Här berättar hon om varför hon gjorde det och hur det har gått.


I slutet av förra sommaren fick jag en idé om att överskottsfrukt borde kunna ges bort mer effektivt än att man ställer en låda utanför grinden till sin trädgård som förbipasserande är välkomna att ta utav.


Jag hade läst i en lokaltidning om en pensionär som förmedlade kassar med frukt – och tänkte att det här måste nå ut bredare – nå fler. Jag sysslar ju mycket med sociala medier så kopplingen att skapa en Facebookgrupp var naturlig för mig. Fruktförmedlingen skapades på tio minuter efter att jag reagerat mot matslöseriet.


Det är för eländigt att matvaror förgås. Jag har ju arbetat på Göteborgs tidning för hemlösa och såg hur fantastisk väl till pass maten kom när överblivna men färska mackor från affärer kördes ut till behövande. Resursslöseri är inte försvarbart.


När trädgårdsägarnas syltningsburkar och saftflaskor blivit fyllda och deras vänner plockat - så slängs resten av skörden i komposten eller dumpas någonstans. Medan andra utan tillgång till trädgård går i affären och ser att svenska äpplen kostar 24.90 kilot – men de drömmer om att göra eget äppelmos inför vintern.


Förra året öppnade 50 trädgårdar sina grindar för Fruktförmedlingens då 3000 medlemmar. Det gläder mig att tänka på att varje plockare kanske fick med sig 1-2 kasse frukt och antagligen kom fler än en familj och plockade i varje trädgård. Och att dessa familjer sedan kunde glädjas över pajer och mos och villaägarna slapp besväret med ruttnande frukt.


I år har ekologiskt hemodlade rabarber, vinbär, fläder, plommon och äpplen redan bytt ägare. Men fler behöver engagera sig och anmäla sig för att dela sin frukt. Delad glädje är dubbel glädje.


Victoria Qvarnström, grundare av Fruktförmedlingen på Facebook 

 

Annons