Kicki Theander testar i detta inlägg i gästbloggen åtta olika naturella lakto-ovo-vegetariska produkter: Mifú, tofu, Tzay, Quorn, sojafärs, Oumph!, halloumi och Pulled oats.

När jag lagar vegetarisk, köttfri, mat föredrar jag att använda helt naturliga råvaror som grönsaker, nötter, frön, baljväxter, gryner och avokado istället för att laga mat med fabrikstillverkade proteinprodukter. Men ibland är det praktiskt med genvägar och då letar jag efter tillsatsfria produkter. Nedan har jag granskat färdiga, men icke-smaksatta, proteinprodukter. De smaksatta produkterna innehåller oftast fler ingredienser.


Valio Mifú naturell

Detta är ett mjölkbaserat protein som går att steka och få yta på. Jag måste få ventilera min tveksamhet till produkten. Animalier ska generellt inte ersättas med andra animalier. Det verkar inte smart. Mifú är förvisso magrare än kött och ost, men enligt de senaste rönen om mjölk ska vuxna människor inte konsumera mer mjölk. Klimatmässigt tror jag att vinsterna är små.

"Aromer" betyder konstgjorda aromer. Produkten är alltså smaksatt med något konstgjort. Dessutom ingår socker. Rypsoljan är släkt med rapsen men är härdigare och man ser allt oftare att den dyker upp på färdigprodukter.


Konsistensen är lite fastare än keso men känns lite slemmig när man först stoppar grynen i munnen. Smaken är lätt syrlig och hyfsat god och lagom salt.

Tabell över antal tillsatser, näringsvärden och smaknoteringar. Klicka för större bild.


Tofu naturell (Kung Markatta)

Tofu är ett klimatsmart proteinval och proteinet är fullvärdigt. Det finns flera naturella sorter utan tillsatser. Naturell tofu har en trevlig konsistens, men inte så mycket smak. Den är god gyllenstekt i grytor eller som ingrediens i en wok med mycket andra kryddor.


Tzay bits 

Tzay har en utpräglad smak av umami och är ganska gott med rätt tillbehör. Jag tycker att den är för salt. Dock påminner de aningen om fabrikstillverkade köttbullar till både smak och utseende och har en liknande konsistens.


Quornbitar

De två stabiliseringsmedlen används för att få till konsistensen på bitarna. Aromerna är konstgjorda. Quorn smakar nästan ingenting om man inte kryddar upp maträtten, så det känns konstigt att tillsätta aromer om man ändå själv ska göra jobbet sen. Konsistensen är småtrevlig och quornbitarna praktiska i matlagning.


Sojafärs

Detta är ett bra alternativ för den som vill äta klimatsmart, hälsosamt och tillsatsfritt. Produkten innehåller en skaplig andel fullvärdigt protein. Den här färsen är väldigt neutral i smaken och ibland kan man lura folk att tro att det är köttfärs. Dock är den mjukare och erbjuder inte samma tuggmotstånd.


Oumph! The Chunk

Detta är ett bra alternativ för den som vill äta klimatsmart, hälsosamt och tillsatsfritt. Produkten innehåller en skaplig andel fullvärdigt protein. Den har ingen utpräglad smak, men är väldigt likt kött i konsistensen och blir ”vad man gör den till”, dvs den går att krydda upp efter smak.


Halloumi (Fontana)

Halloumi är tillsatsfri, men är inte ett bra om man vill tänka på miljön. Dess höga innehåll av mättat fett och den höga salthalten gör den till ett mindre bra hälsoalternativ. Den är däremot riktigt god. Den salta smaken behöver dock kombineras med mindre salta råvaror, t.ex. grönsaker. Konsistensen är trevlig med ett bra tuggmotstånd.


Pulled oats nude

Produkten är bra för den som vill undvika tillsatser. Proteinhalten är 29,8 procent vilket är otroligt högt för en vegetarisk produkt. Det är ett klimatsmart och hälsosamt substitut för kött. Pulled oats smakar inte så mycket, men har en trevlig konsistens och kan kryddas upp efter behag.


Sammanfattning

Det finns flera skapliga vegoprodukter utan tillsatser. De är praktiska att använda men har ofta ingen utpräglad smak, så man behöver krydda och piffa upp maten själv. Oumph! kommer ganska nära kött i konsistensen, annars kan vegoprodukterna inte riktigt matcha köttets tuggmotstånd. Jag tror mest att detta är en vanesak. Om vi historiskt alltid ätit vegoprodukter och plötsligt skulle börja äta kött skulle vi kanske tycka att det smakade lite konstigt. Om man är mån om att få i sig protein är Pulled oats den produkt som innehåller mest protein. Vill man ha en mager produkt är Oumph! ett tillsatsfritt alternativ.

Kicki Theander

grundare av matkasseföretaget Middagsfrid


Annons