NUDLAR 🍜 Alla har vi väl ätit snabbnudlar någon gång i livet. Men jag tycker faktiskt inte det är särskilt gott så jag har inte tänkt så mycket på dem förrän mina barn ville att jag skulle handla det till dem. Så jag köpte ett 4-pack för 20kr, vilket är standard-dealen på de flesta matbutiker. Sjukt billig mat alltså som är väldigt populär bland barn och studenter.

Alla barnen tjatade om att jag skulle köpa mer när de första paketen var slut. Väldigt märkligt att alla barnen som i vanliga fall tycker om helt olika saker enhälligt ville ha mer billignudlar. Nästan samtidigt fick jag en fråga från en följare som berättade att hennes dotter nästan var beroende av snabbnudlar och ville äta framför all annan mat.

Då blev jag tvungen att titta närmare: vad är det i nudlarna som smakar så gott? Ingenting visar det sig. Men däremot i den lilla ”buljongpåsen” som följer med. Innehåll: salt, sojasåspulver, socker, smakförstärkare: natriumglutamat, E631,E627. Färgämne: sockerkulör kycklingarom, purjolöksbitar, naturliga kryddor

Salt, socker och 3 olika smakförstärkare i en för hjärnan ”härlig” smakkombo som gör att den vill ha mer. Och notera att man skriver ut den första smakförstärkaren med namnet natriumglutamat eftersom det under ganska lång tid varit en intensiv debatt runt den, där många framförallt lärt sig e-numret E621 (eller MSG som den heter på engelska) pga hälsoriskerna vid konsumtion.

Vanliga biverkningar för känsliga personer är huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. 2017 infördes riktlinjer från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) gällande smakförstärkarna E620-E625 till ett max på 30mg/kg kroppsvikt och dag.

Vad innebär det här? Ska man behöva räkna hur många milligram man får i sig? Nej men man bör vara extremt försiktig med den här typen av produkter och faktiskt inte ge till sina barn. Det skulle inte förvåna mig om smakförstärkare förbjuds om några år av hälsoskäl så varför inte skippa redan nu?


Johannes Cullberg,
grundare av Paradiset och styrelseledamot i Äkta vara

Text och bild kommer från Johannes Instagram.

Annons