Vi svenskar uppfattar oss gärna som först i spåret när det gäller konsumentfrågor. Men man behöver bara gå till Storbritannien för att inse att denna analys är mer svensk än sann.

Britterna har diskuterat industrimatens många tillsatser i åtskilliga år, och det senaste initiativet är en landsomfattande kampanj för riktigt bröd, The Real Bread Campaign, www. realbreadcampaign.org.

Sådant bröd får – enligt dessa målmedvetna brödentusiaster – endast innehålla mjöl, vatten, surdeg/jäst och en mindre mängd salt. Inga av de stora bagerifabrikernas tillsatser för att förkorta jästid, förlänga hållbarhet eller pumpa upp bröden med luft accepteras.

På hemsidan finns mängder av användbar information för den som har tröttnat på industrilimporna. Exempelvis en innehållsrik guide till de hundratals mindre bagerier som bakar alla möjliga sorters bröd med traditionella metoder; engelskt lantbröd förstås, men även naan, injera, chapatti, pita, ruisleipä...

Bland annat kräver The Real Bread Campaign att storbagerierna på förpackningarna ska börja deklarera sina dolda tillsatser – så kallade processhjälpmedel – som inte behöver avslöjas för konsumenten.

Vare sig i England eller i Sverige.
Annons