Utövarna av så kallad molekylär gastronomi har det motigt just. Att ta till industrins e-nummer för att få till alltmer osannolika matskapelser uppfattas inte längre som ett givet framtidsspår för gräddan av världens stjärnkockar.

Kaviarliknande korn som smakar melon och stelnad olivolja som getts formen av spaghetti, kan alltså vara på väg ut från de exklusiva laboratorieliknande krogar där de varit högsta mode.
För några månader sedan avslöjade Albert Adrià, som är den ene av bröderna bakom labbgastronomins Mecka, den spanska krogen El Bulli, att han fått nog av de gastronomiska tillsatserna. Istället har han bestämt sig för att utforska "naturlig och traditionell mat" på de platser där denna ursprungliga kokkonst har uppstått.

Och nyligen nåddes vi av nyheten att Fat Duck – centrum för den engelska experimentmaten – tillfälligt har tvingats stänga. Orsaken är att 40 gäster blivit magsjuka sedan de ätit på den tresjärniga krogen.

Ägaren Heston Blumenthal beräknas sedan stängningen i slutet av februari ha förlorat mer än 100 000 pund. Att han därefter av hälsomyndigheten vid upprepade tillfällen nekats klartecken för återinvigning har gett ytterligare svarta rubriker. Saken har heller inte blivit bättre av att en känd programledare hör till de drabbade gästerna och anser sig illa behandlad av krogledningen.

"Vem har nu förtroende för Heston Blumentals barocka kulinarisk kreationer, särskilt som mysteriet kring magsjukan hos middagsgästerna är olöst?", frågar sig den brittiska tidningen The Independent.
Annons