”Om man satte glasväggar på matindustrins anläggningar skulle den inte kunna fortsätta på det här viset särkilt mycket längre.”

För mig är detta nyckelrepliken i den amerikanska dokumentären ”Food Inc”, som går upp på svenska biografer på fredag. Uttalandet kommer från en bonde som sorgset reflekterar över hur den gigantiska köttindustrin i sina enorma fabriker behandlar djur, människor och miljö. Själv slaktar han sina kycklingar småskaligt och utomhus, vilket inte oväntat fått de livsmedelsmyndigheter som är i maskopi med storindustrin att försöka ingripa – av hygieniska skäl.

Filmens tema är hur lite konsumenten egentligen vet. Och hur mycket som görs för att hon ska hållas ovetande. Den som läst Eric Schlossers ”Snabbmatslandet” eller Michael Pollans ”Till matens försvar” kommer att känna igen en hel del, men till deras budskap läggs nu mängder av stillsamt omskakande bilder.
Någon Michael Moore-dokumentär är det dock inte frågan om. Historien om den urspårade matindustrin berättas i ett helt annat tonläge. Och är därför så mycket svårare att avfärda.
Se den!
Annons