Att vilseleda konsumenten är inte tillåtet. Det framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter. Så ser det alltså ut i teorin, men hur är det i praktiken? Vi tar ett mycket konkret exempel, direkt från min närmaste Ica.
Bredvid charkdisken brukar man kunna hitta olika kylvaror att ackompanjera exempelvis rostbiffen med. En av dessa är en potatissallad från Bröderna Franzén. På förpackningen förkunnar fabrikanten stolt: ”HEMLAGAT – direkt från köket”.
Det låter förstås trevligt, om det inte, som i det här fallet, betyder en industriprodukt innehållande nio E-nummer: E509, E300, E412, E415, E224, E330, E202, E211 och E141.
Den aktuella potatissalladen har fått viss uppmärksamhet i tillsatsdebatten eftersom jag i början av februari i en tv-debatt i Kunskapskanalen lyfte fram den som ett exempel på vilseledande marknadsföring.
En tid senare upptäckte jag att något hade hänt med förpackningen. Strax ovanför den vänstra delen av ordet ”HEMLAGAT” hade något inträffat. Jag trodde att det exemplar jag fått syn på var defekt, men såg då att den svarta fläcken inte gick att peta bort och dessutom fanns på samtliga etiketter.
När jag så, i bättre ljus, spände ögonen i det förmodade tryckfelet gick det att urskilja bokstäverna S-o-m. Nej, vi påstår inte längre att vår potatissallad är lagad i hemmet, men den är som om den vore det, var den position fabrikanten hade retirerat till.
Till mig uppger Bröderna Franzén att det var Livsmedelsverket som under en inspektion ansåg att formuleringen borde ändras. Myndighetens argument var att man annars kunde få intrycket att potatissalladen hade rörts ihop i butiken.
Men att laga mat i hemmet och sälja det i större skala, är överhuvudtaget inte tillåtet. Så ordet ”HEMLAGAT” borde vara omöjligt redan av det skälet. När man dessutom sätter det på en produkt som är laddad med nio industritillverkade tillsatser har man väl tömt uttrycket på allt sitt ursprungliga innehåll.
Livsmedelsverket förnekar förvånande nog att märkningen av potatissalladen överhuvudtaget har diskuterats med företaget. Men oavsett hur det är med den saken:
Hur kan verket acceptera den nuvarande förpackningen, med sin minimala brasklapp?

Annons