Mellan åren 1938 och 1973 var tillverkarna tvungna att stämpla ”imitation” på varje livsmedelsprodukt som inte innehöll det som konsumenten kunde förvänta sig. Att ersätta de traditionella ingredienserna i ett bröd eller en ost med billigare substitut var inte tillåtet om man inte tydligt deklarerade det för kunden.

Var denna utmärkta lagstiftning fanns? I USA – av alla länder! Tanken var att skydda konsumenterna från det utbredda matfusket och att samtidigt gynna de producenter som valde att arbeta med äkta varor. Det hela ogillades förstås av storföretagen och efter decennier av lobbyarbete lyckades de bli av med den förhatliga lagen.

Men nu skulle det radikala märkningskravet alltså kunna dyka upp igen – i en matbutik nära dig. EU-parlamentets miljöutskott lade i måndags fram ett förslag som starkt påminner om den konsumentvänliga amerikanska lagen.

Om det går igenom kommer det att revolutionera butikssortimentet. Exempelvis skulle knappast en enda av dagens glassar klara sig från den förnedrande beteckningen ”imitation” eftersom man konsekvent bytt ut de traditionella råvarorna mot billiga industriella ingredienser och tillsatser. Märkningsregeln borde därför – om den blir verklighet – leda till att fler fabrikanter vågar satsa på att ta fram fler oförfalskade produkter.

Men sista ordet är knappast sagt. Det är inte miljöutskottet som bestämmer. Och nu drar de globala livsmedelsjättarna igång sin lobbyoffensiv…

Annons