Till höger om ingången till Hemköp i Umeå finns en stor och nyuppsatt fototapet. En ängsbevuxen skogsbacke med en rödbrun kalv som tittar fram uren gärdsgård. Och så reklamtexten som är otvetydig i sin kaxighet: "Ekologiskt och närproducerat. Fattas bara annat."

 

Problemet är bara att det är just det som fattas. Jag skannar av diskar och hyllor och hittar med viss möda några ekologiska produkter, men det enda närproducerade jag finner är lokaltidningarna.

 

Vid den prickiga korven får jag syn på färskvaruchefen och undrar om hon kan lotsa mig till de livsmedel som kommer från trakten, men hon bara suckar:­ Vi har just satt upp den där affischen som kom från Stockholm, men tyvärr har vi faktiskt mindre närproducerat i butiken nu än tidigare. Förut hade vi bröd härifrån, men inte längre.

 

Skälet är att avtalen med de lokala leverantörerna är uppsagda på centralnivå. Så dessa mindre producenter kan förhoppningsvis återkomma om och när man kommer överens med Hemköps inköpare.Till dess får konsumenterna vila ögonen på den pastorala idyllen. Inte olik de propagandaaffischer som fanns i det gamla östblocket ­ som substitut för mat.

Annons