Samtidigt som naturlig mat utan tillsatser står i fokus för den offentliga debatten går den högteknologiska produktutvecklingen av de moderna livsmedlen obekymrat vidare i mer oupplysta hörn av verkligheten.

I den globala livsmedelsindustrins många nyhetsbrev, avsedda för internt bruk inom branschen, kungörs därför ständigt nya processtekniska genombrott. Som häromdagen då Bakery and Snacks kunde meddela att den tyska ingredienstillverkaren Alfred Wolff lyckats utveckla ett nytt ytbehandlingsmedel för chokladöverdragna cornflakes.
Den nya smarta tillsatsen, kallad Quick Sol, anses vara betydligt bättre än tidigare substanser på att fylla flingfabrikanternas krav på förbättrad ytglans och mer skyddande beläggning. Enligt det tyska företaget kan flingorna nu få en perfekt glänsande yta utan att tappa i krispighet.

En särskild poäng är att de chokladöverdragna flingorna med den nya tekniken endast behöver ytbehandlas en gång, vilket förstås sparar tid. De tillsatser som hittills har använts har applicerats i två steg; först poleringen och därefter själva skyddsbehandlingen av chokladflingorna – som kan ätas till frukost eller ingå i det mellanmålsgodis som går under namnet energibar.

Förutom tidsvinsten framhåller upphovsmännen bakom den nya landvinningen att de producenter som använder Quick Sol på sina produkter även kan få en ”renare” innehållsförteckning, en så kallad clean label.
Tidigare ytbehandlingsmedel har nämligen bestått av shellack, vilket måste deklareras som E 904. Detta ämne utvinns ur sekret från den indiska lacksköldlusen, vilket kan verka provocerande på veganer men även personer på som av religiösa skäl inte nyttjar sprit eftersom alkohol används i framställningsprocessen.
Så vad består då detta nya undergörande ytbehandlingsmedel av? Det är ännu så länge en affärshemlighet. Men förr än du anar det kanske det dyker upp på en flinga nära dig. 

Annons