Av de många nyheterna i dagens strida ström fastnade jag för en till synes obetydlig uppgift på Svenska Dagbladets sportsidor. Den svenska truppen till de stundande vinterspelen ska över Atlanten föra med sig 100 kg Ahlgrens bilar. Det blir 625 påsar med sammanlagt 93 750 bilar har SvD räknat ut.

För att våra vinteridrottare ska kunna göra sitt bästa är det viktigt att hitta ”ett svenskt hörn i OS-byn”, förklarar Robert Andersson på Sveriges Olympiska Kommitté den stora mängden godispåsar.

Ingen kan väl förmena en snörvlande skidåkare att lassa in några godisbitar efter att ha forsat fram genom spåren. Det intressanta är istället vad den rekordartade mängden tillsatsstinna småbilar säger om vår sockerdopade nation.

Under de senaste 20 åren har den svenska godiskonsumtionen ökat med 50 procent, berättar Thomas Hedlund och André Perssons i sin avslöjande bok ”Godis åt folket”. År 2007 hade vi genom den välorganiserade lösgodisexplosionen lyckats komma upp i nästan 17 kilo per person. Det är exempelvis sju gånger mer än portugiserna.

I inget annat land äter vuxna människor godis som vi svenskar gör.
Se där, en gren som vi redan har vunnit!
Annons