"Leta efter ställen med plaststolar!"
Rådet fick jag av TV-kocken Niklas Ekstedt innan jag för en dryg vecka sedan reste till Vietnam.
Väl på plats i Ho Chi Minh City (Saigon) och i badorten Nha Trang  förstod jag snart hur rätt han hade. Givetvis handlar det inte om att dessa även för en kortvuxen nordbo ovanligt små sittmöblerna skulle vara särskilt komfortabla – utan om matkvalitet.

Just på de enklaste restaurangerna finns den bästa maten.  Det är här man hittar den traditionella nudelsoppan pho – med mycket färsk mynta och bitande chili – i sin mest oförfalskade form. Det är här man får de fräschaste vårrullarna. Och det är på gatuserveringar med en toarulle på bordet som man kan få en härligt nygrillad hummer; den som man en kvart tidigare pekade ut i den stora plastbaljan med levande skaldjur.

Högre upp – eller ned – på restaurangskalan väntar internationella menyer med slätstruket turistanpassade rätter, som dessutom försetts med stora mängder av smakförstärkaren msg (mononatriumglutamat). Denna tillsats som på våra innehållsförteckningar heter E 621 förorenar inte bara processade livsmedel över hela världen utan alldeles för mycket av den standardiserade asiatiska krogmaten. Kinesiska restaurangsyndromet kallas ju de akuta hälsoproblem som höga doser msg kan ge upphov till hos känsliga personer.

Så vad berättar de pastellfärgade och knallröda plaststolarna?
Att denna lilla familjedrivna servering fortfarande lagar riktig mat på äkta varor. Att just på den här oansenliga platsen frodas en ursprunglig matkultur som liksom alla pampiga stenhögar borde betraktas som en del av människans världsarv.
Att det är hit du ska gå.


Annons