”På den här skolan lagar vi maten från grunden”.
Efter alla alarmerande rapporter om kvaliteten på den svenska skolmaten låter ett sådant besked förstås ganska betryggande. Men det är tyvärr ingen garanti för att maten skulle vara tillsatsfri.

Sundsvalls Tidning bad mig för några dagar sedan att gå igenom en veckas matsedel för kommunens grundskolelever. Den ansvariga kostkonsulenten hade för tidningens räkning gjort en sammanställning av de ingredienser och tillsatser som döljer sig bakom sådant som kunglig kycklinggryta, sprödbakad kolja och köttbullar med gräddsås. Denna lista skickades över till mig och jag fick på så vis unik inblick i vad  som egentligen ligger på barnens tallrikar.

Det visade sig då att även sådant som uppgavs vara lagat från grunden kan innehålla såväl smakförstärkare som andra ifrågasatta tillsatser. Förklaringen är förstås ett åtskilliga halvfabrikat slinker ned i grytorna även i de skolkök som ser ut att bedriva riktig matlagning.
 
Jag fann bland annat:
• att grytans så kallade kycklingkött innehåller potatisstärkelse och två stabiliseringsmedel som var förbjudna innan Sverige gick med i EU

• att gräddsåsens buljong måste smaksättas på konstgjord väg med aromämne och jästextrakt och dessutom att såsen har kolorerats med färgämne

• att eleverna inte får något alternativ till lättmargarinet, med sina många industriella ingredienser och tillsatser

• att såväl de rivna osten som lättmajonnäsen innehåller färgämne

• att leverpastejen har den omdiskuterade smakförstärkaren mononatriumglutamat E 621.
Nyheten om den tillsatsrika skolmaten slogs upp stort i måndagens ST. Och till och med kostkonsulten själv blev förvånad över matens okända beståndsdelar.

”Jag reagerade direkt på leverpastejen som innehåller mononatriumglutamat, E621. Vi står inför en ny upphandling nu och den byter jag nog ut.”

En antydan om vad som kommer att hända när landets kostansvariga på allvar börjar läsa innehållsförteckningar.

Annons