Nyss hemkommen från en semestertripp till England får jag frågan ”Vilken var egentligen den största smakupplevelsen? Det enskilt godaste på hela resan?”.


Jag har fortfarande en räcka alldeles utmärkta måltider i London, Somerset, Cornwall, Devon och Dorset i färskt minne, men det högst spontana svaret blir ändå:

– Det var nog körsbären!

De stora djupröda köttiga bigarråerna av sorten Penny som vi köpte i en liten gårdsbutik någonstans väster om Stonehenge stod helt enkelt i en klass för sig.


Bär, frukter, grönsaker, fisk och kött i säsong är ju så överlägsna de livsmedel som fraktats över halva jordklotet. Ändå händer det att vi jagar jordgubbar, tomater och sparris mitt i vintern!

Om detta handlar min nya bok som just har börjat säljas i bokhandeln och på nätet. Den heter Smakernas återkomst och har undertiteln När maten följer årstiderna.


Efter att ha skrivit flera böcker om matfusk och vad man bör undvika i livsmedelsbutiken har jag vänt på steken. Smakernas återkomst berättar inte bara hur det gick till när vi tappade känslan för matens årstider utan är samtidigt en kokbok för det nygamla årstidsköket.


Och den här gången har jag tagit hjälp. För de många sagolikt inspirerande bilderna svarar fotografen Lena Granefelt och bakom maträtterna står min fru, Anna Karin Strand Nilsson, som är redaktör för Äkta vara.

Om du som vi råkar befinna dig på Gotland på fredag (5 augusti) kom till Bokia på Adelsgatan i Visby kl 13–16 där vi signerar den nya boken. På plats finns även de ekologiska odlarna från Lilla Bjers. Min favorit är just nu deras gula, söta långsamväxta vattenmeloner.


Smakernasåterkomst


Här kan du läsa ett utdrag ur den nya boken>>

Och här en intervju med Mats-Eric i P1 Meny från den 7 juli>>

Annons