Sedan "Den hemlige kocken" kom ut i början av oktober förra året har jag knappast haft en lugn stund. Det har inte gått en dag utan att jag fått en förfrågan om att föreläsa någonstans i landet, blivit intervjuad i press, radio och TV eller fått synpunkter och tips från läsare.

 

Givetvis hade jag mina drömmar när jag slet med boken. Däremot hade inte fantasi nog att föreställa mig att gensvaret skulle bli så stort. Ingen hade anat detta. Och även livsmedelsindustrin blev uppenbarligen tagen på sängen. Engagemanget kring matens kvalitet var så mycket kraftigare och djupare än någon hade förutsett. Ändå är det väl inte så konstigt att vi människor bryr oss om att vi stoppar i oss. Det är väl egentligen motsatsen som är egendomlig. När vi rycker på axlarna åt de långa innehållsförteckningarna och oreflekterat fyller kundvagnen med ingredienser som vi inte ens kan uttala.

 

Förmodligen var det nog trots allt bara en tidsfråga innan vi skulle få denna kritiska diskussion också i Sverige. Förr eller senare skulle bubblan spricka. Det behövdes bara någon som formulerade vad många kanske redan hade på känn. Att det är något underligt med livsmedel som är fattiga på råvaror, men rika på tillsatser. Och att vi konsumenter faktiskt riskerar att bli lurade så fort vi kliver in i butiken.

 

Men tänk om den rådande skepsisen mot tillsatserna bara är ett övergående fenomen? Om det går som det gjorde med gräddersättningsmedlet Prädd. I början av 1970-talet visade miljödebattören Björn Gillberg i tv att detta livsmedel hade en sådan kemisk sammansättning att det kunde användas för att tvätta skjortor med. Detta ledde till en häftig debatt och pulverprodukten blev omöjlig på marknaden. Men snart var detta glömt och andra frågor blev viktigare. Så därför borde vi nog inte ha blivit så förvånade när det i somras avslöjades att det är en liknande substans som fejkar fram mjölken i våra
kaffeautomater. Och på samma sätt kanske tillverkarna om några år lyckas återinföra de smakförstärkare som idag tas bort ur smörgåsskinkan.

 

Vore inte det tragiskt?

Annons