Coca-cola får inte marknadsföra sin vitaminberikade dryck Vitaminwater som "näringsrik", eftersom den innehåller för mycket socker. Beslutet fattades av den brittiska reklammyndigheten efter att flera konsumenter reagerat på företagets nya reklamkampanj.
Vitaminwater
I annonserna används bland annat frasen "delicious and nutritious" (utsökt och näringsrik) – ett påstående som den brittiska reklammyndigheten, SAS, fann vilseledande på grund av den höga sockerhalten. Drycken, som marknadsförs som ett "berikat vatten", innehåller 23 gram socker eller cirka 7 sockerbitar, per flaska om 500 ml. En sådan flaska innehåller mer än en fjärdedel av det rekommenderade dagliga intaget av socker.

SAS resonerar att konsumenter inte förväntar sig att en dryck som marknadsförs som näringsrik, skulle innehålla så mycket som 23 gram tillsatt socker.

Coca-cola argumenterade att drycken kunde kallas för näringsrik, eftersom den innehåller "meningsfulla mängder" av olika vitaminer och mineraler. Men trots det fann alltså SAS kampanjen vara vilseledande.

En flaska Vitaminwater power-c drakfrukt innehåller: källvatten, fruktos, socker, surhetsreglerande medel (citronsyra), aromer, grönsaksextrakt (sötpotatis, morot), vitaminer (C,  nicain, B6, B12), mineral (zinkglukonat).

Foto: Coca-Cola Company

Källa: guardian.co.uk

Annons