Efter att konsumenter har hört av sig till både Livsmedelsverket och tillverkaren Cloetta och klagat på företagets aromsmaksatta Kexchoklad, har de nu tagit åt sig av kritiken. Den syntetiska blåbärsaromen ska bytas ut mot naturlig arom, som i alla fall är utvunnen ur blåbär.


– Idag använder vi inte en naturlig arom. Vad vi kommer att göra är att stoppa i blåbär eller naturlig blåbärsarom, säger Cloettas informationschef Christina Björck till sajten Foodmonitor.


Någon gång i slutet av året säger hon att receptförändringen kommer att ske. Hon säger också att hon har förståelse för de klagomål som har kommit in.


– Jag förstår om man är vanlig konsument och ser ett blåbär så förväntar man sig att det ska ligga ett blåbär i också, säger hon.


– Man kan konstatera att vi fått en del kommentarer. Det är personer som pratat med Livsmedelsverket. Eller så är det kommentarer direkt till oss eller via sajten Äkta vara, fortsätter hon.


Men det är inte bara i Sverige som fejkade blåbärssmaksättningar har väckt irritation. Användandet av fejkade blåbär eller blåbärssmak är just nu en trend internationellt. I nedanstående klipp från foodinvestigations.com berättas hur "knepet" används av multinationella jättar som till exempel Kellogg's. 

Annons