Två läsk om dagen är tillräckligt för att drastiskt döva smaklökarna har brittiska forskare kommit fram till. Konsekvensen blir ett ökat sug efter ännu mer söt mat.


"Upptäckten att två läkedrycker om dagen under en kort tid dramatiskt kan förändra smakupplevelsen var en verklig överraskning”, säger Lucy Donaldson, forskare vid University of Bristol, till den brittiska tidningen The Guardian.

 

I studien ingick magra och överviktiga personer som fick beskriva söta och salta smaker. De överviktiga deltagarna tenderade att uppleva identiska drycker som mindre söta än vad de magra deltagarna gjorde.

 

Det brittiska forskarteamet studerade också magra personer som vanligen inte drack läsk. Dessa personer fick dricka två läskedrycker om dagen under en månad. Resultaten visade att deras smaklökar hade dövats. Försökspersonerna upplevde också att tillfredställelsen av sockerbegäret i att dricka de två läskedryckerna minskade över tiden.

 

”Det här har stor betydelse för folkhälsan. Vår forskning visar hur små mängder söta livsmedel som behövs för att ändra smakupplevelsen, och hur kraftfulla dessa produkter är”, säger Hans-Peter Kubis, forskare vid vid University of Bangor till The Guardian. 


”Vi är på väg mot en hälsokatastrof med allt fler fall av fetma och typ 2 diabetes. Forskningsresultaten visar tydligt hur den nuvarande situationen har skapat en cykel av konsumtion av söta drycker och söt mat. När tillfredställelsen minskar så ökar konsumtionen av söta matvaror.”

  


 

Annons