Konsumenterna får rätt! Cloetta kommer inte längre att få marknadsföra sin kexchoklad blåbär, pyntad med mängder av bär, utan att innehålla ett enda. Ett beslut i EU-parlamentet idag gör den typen av marknadsföring olaglig.

Äkta vara anmälde i vintras Cloetta till Livsmedelsverket. Får man verkligen göra sken av att en produkt innehåller blåbär när den inte gör det. Enligt verkets regler ska märkningen av en produkt vara " tydlig, sann och rättvisande". Men det gällde inte i fallet med Cloettas blåbärschoklad. Myndigheten ansåg, liksom godisföretaget, att vi konsumenter förväntas förstå att chokladkakan inte varit i närheten av något blåbär, utan att smaken kommer från aromer.


En tolkning som fick mängder av konsumenter att reagera kraftigt. 


EU-parlamentets beslut idag gör mycket riktigt den sortens marknadsföring olaglig. Enligt de nya reglerna får man inte sätta en bild på en ingrediens som inte finns i ingredienslistan på omslaget.


Beslutet blir också indirekt en knäpp på näsan på Livsmedelsverket som försvarade beslutet, trots att Cloetta så småningom vek sig för opinionen och lovade ett nytt recept med blåbär, eller åtminstone naturlig blåbärsarom före årets utgång. Det hindrade dock inte företaget från att klämma ut en liknande produkt på marknaden, Kexchoklad Hallon och Banan, utan hallon och banan.


– Ett viktigt beslut och en stor seger för konsumenterna, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson. Att hävda att någon inte borde förvänta sig att produkten innehåller det som avbildas på förpackningen är absurt, menar han.


Matföretag förbjuds också också att skylta med en ingrediens när denna till allra största delen har ersatts med en annan, billigare. ”Margarinost” som tillverkas med vegetabilisk olja och vatten, men knappt någon mjölk, kommer att falla under den kategorin. Och köttprodukter som består av olika köttdelar, som korv eller leverpastej måste beskrivas som "sammansatt mat”, och detsamma gäller ”sammansatt fisk”, som fiskpinnar. 


Här är ytterligare några viktiga punkter i dagens parlamentsbeslut:

•Ingredienser som kan orsaka allergi ska lyftas fram i ingrediensförteckningen med till exempel fetstil eller kursiv stil.

•Det måste framgå i ingrediensförteckningen när nanomaterial ingår i livsmedlet.

•Infrysningsdag ska anges på kött och fisk.

•Vegetabiliska oljor och fetter ska anges i klartext, något som Äkta vara redan kräver av producenter som vill använda föreningens märkning, Ä-märket.

•På några års sikt ska ursprung av kött av svin, får, get och fjäderfä anges. Detsamma gäller om huvudingrediensen inte kommer från det land där själva livsmedlet framställs, som när utländska blåbär ingår i sylt som görs i Sverige.

 

Annons