Närproducerat på väg ut? Det förutspår Livsmedelsföretagarna i sin senaste konjunkturbarometer. Men under MAT2011 i Växjö i helgen var det inte många som trodde på den prognosen. 

Knappt 30 000 personer besökte under två dagar MAT-marknaden. Det överträffade alla förväntningar hos både arrangörer och producenter.


Att närproducerad mat är en stark trend blev ovanligt tydligt under MAT2011. Under lördagen var det svårt att ta sig fram i tältet som täckte en stor del av torgets yta och många av de 57 producenterna sålde slut på sina varor. En del ägnade den sena fredagskvällen och natten åt att producera mer.

– Producenterna är mycket nöjda. Flera menar att de satte nytt försäljningsrekord och sålde mer än de gjort på Smaklust i Stockholm, säger projektledare Calle Sand.Av den nya trend som Livsmedelsföretagarna nyligen förutspådde syntes inte ett spår.  Snarare är trenden med närmat starkare än någonsin. Därför börjar arrangörerna redan att planera fortsättningen – MAT 2012. 

Läs mer>>


PS. Också i Finland växer sig intresset för närproducerad mat stark. Ett exempel på det är den stora närmatfestvalen Smaka på Västnyland i Fiskars första helgen i oktober. Förra året drog marknaden, som arrangeras av Slow Food Västnyland 10 000 besökare. I år siktar man alldeles säkert högre.

Läs mer om programmet>>


Intresserad av lokalmat? Klicka på Sverigeguiden och se om det finns något i din närhet
 

Annons