Att se produkten och läsa innehållsförteckningen är en självklarhet i en vanlig matbutik – men inte på nätet. Den kraftigt växande näthandeln lämnar kunderna i sticket. Det gör också de myndigheter som ska värna att konsumenter kan göra medvetna val. 

När Äkta vara anmälde de bristfälliga innehållsförteckningarna på nätet bollade Livsmedelsverket över till Konsumentverket som i sin tur lade anmälan i papperskorgen. Inte principiellt intressant, tyckte verket.


Märkligt kan tyckas när näthandeln med mat 1-1,5 miljarder kronor, enligt Svensk Handels beräkningar. Jämfört med 2009 är det en ökning med cirka 40 procent. En del är livsmedelskedjorna som levererar till dörren, en annan del är leveransen av färdiga matkassar med planerade middagar, en bransch som ökar kraftigt och får fler och fler aktörer.


Men nu finns det en ljusning. Handla 24 heter en livsmedelsnäthandel för Ica-handlare som levererar på 14 orter i landet. Där har de ansvariga insett svårigheterna för nätkunderna och arbetar nu för fullt med att hitta en lösning. Genom att skapa en ny plattform med tydliga bilder och innehållsförteckningar ska det bli lätt för kunderna att se vad varorna man köper består av – innan kassarna står i hallen och ska packas upp.

 

– Allt ska fotograferas. Parallellt med utvecklingen av nästa generations e-handelsplattform kvalitetsäkras foto, innehåll och produktegenskaper. Det sker i egen regi så att vi har kontroll över alla led, säger Martin Åkerberg, projektledare och vd för Handla 24.


Han uppmanar andra gå åt samma håll.

– På lite längre sikt borde alla aktörer samverka så det växer fram en kvalitetssäkrad branschstandard, säger Martin Åkerberg. Vi stänger inga dörrar för framtida samarbeten.

 

Annons