I livsmedelsbutikerna kan konsumenterna välja rena, näringsrika livsmedel och undvika varor med tillsatser, genom att läsa varornas innehållsförteckningar. 

Lika angeläget borde det vara att få motsvarande information om tillsatser i maten som serveras på restauranger. Det anser riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP) som har lämnat in en motion i frågan. Sådana regler finns redan i dag i Tyskland, skriver hon och hänvisar till boken Döden i grytan av Henrik Ennart och Mats-Eric Nilsson.

”Vare sig man besöker en krog eller en lunchrestaurang, eller äter på restauranger på sjukhus, skolor, förskolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter, bör man få veta vad olika maträtter som erbjuds innehåller. Med tydligt redovisade innehållsförteckningar lika väl på privata restauranger som offentligt finansierade, kan matgästerna undvika oönskade tillsatser eller ingredienser”, skriver Annika Lillemets.

Regeringen bör därför låta ta fram ett förslag på hur innehållsdeklarationer på svenska restauranger ska bli verklighet, står det i motionen.


Annons