Förra veckan kom uppgifter om att flera City Gross-butiker ertappats med att flytta fram bäst före-datum på både kött och fisk – mot gällande regler och förordningar.

Flera medier rapporterade då om att City Gross-butiker, bland annat i Linköping och Falun, fastnat i livsmedelskontroller.

Nu rapporterar tidningen Dagligvarunytt att fusket har skett systematiskt sedan tidningen fått ta del av det vittnesmål som lämnades in till Livsmedelsverket av en anonym visselblåsare. 

– Avvikelserna är allvarliga och i det här fallet förefaller det finnas en viss systematik. Då är det särskilt allvarligt, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket i en intervju med tidningen.

Hos City Gross levereras färskt kött i storförpackningar från slakterier. Köttet är då märkt med både förpackningsdatum och bäst före-datum. I butik styckas köttet i mindre bitar för att sedan paketeras och märkas om. 

Enligt tipslämnaren ska det här finnas en typ av instruktion för hur butikspersonal ska gå tillväga för att flytta fram bäst före-datumet. 

Men City Gross dementerar att det handlar om ett systematiskt fusk.

– Det handlar om att vi har haft otydliga rutiner och instruktioner. Det är det som har brustit i vissa butiker, säger kvalitetschefen Thomas Remgard till Dagligvarunytt.

City gross uppger att de inlett en intern utredning för att undersöka felet och att förhindra fortsatt felmärkning.


Daniella Bergman

Annons