En gång om året är det rusning efter ekologiskt griskött och det är när julskinkan ska handlas. Men efter de senaste årens diskussion om djurskydd ökar intresset för ekologiskt griskött. Och antalet Kravgrisar som får gå ute på grönbete har ökat med 20 procent i år. Det är den största ökningen hittills.


– Det är jätteroligt att allt fler vill ha kött från ekologiska utegrisar, säger Dirk van der Krogt, på Ekologiska Lantbrukarna.

I slutet på förra året bildades en förening för landets KRAV-grisuppfödare, Jord på Trynet. De 24 medlemmarna står för mellan 98 och 99 procent av alla KRAV-grisar som föds upp i Sverige.

– Vårt mål är att öka antalet grisar som får leva riktiga grisliv med sommarbete och gyttjebad, säger Mats Schörling grisuppfödare utanför Vingåker och ordförande i föreningen.

Hittills har det gått bra. Antalet KRAV-uppfödda grisar ökade i år från 20 000 till 24 000, en ökning med 20 procent. Den viktigaste förklaringen är att uppfödarna i föreningen fått bättre betalt för sina djur vilket lockat fler att ställa om till KRAV.

Trots den rekordstora ökningen utgör andelen KRAV-grisar mindre än 1 procent av de cirka 2,8 miljoner grisar som föds upp i Sverige, enligt KRAV. Andelen är ännu lägre om man sätter den i relation till den svenska marknaden som ju också består av omkring 30 procent importerat griskött.

För att öka konsumenternas kunskap om KRAV-uppfödning öppnar föreningen i dag en webbplats med bilder från alla gårdar och information om hur uppfödningen går till. Uppfödarnas logotyp, med klövavtryck i lera, finns redan i år på julskinkornas etiketter.

– Vi kommer att satsa mycket på att vara synliga ute i butiker och informera om vår uppfödning, säger Mats Schörling. 

Läs mer och hitta köpställen>>




 

Annons