Glass innehåller ofta betydligt mer än bara grädde, ägg och socker. Förutom en hel del tillsatser visar ett test som Råd & Rön har gjort att ganska många av produkterna i glassfrysarna innehåller palmolja.

Tillverkarna älskar den, men konsumenterna skyr den. Palmoljan är billig, smaklös och perfekt för industriella processer. Samtidigt är framställningen problematisk. Viktig regnskog skövlas nämligen i rasande fart för att mätta industrins ständigt växande behov av oljan.

I senaste numret av Råd & Rön har man undersökt innehållet i samtliga glassar som fanns hos Sveriges tre största matkedjor Ica, Coop och Axfood (som äger Hemköp och Willys). Totalt fann de att 51 glassar innehöll palmolja, såväl pinnglassar och strutar som vanliga paket.

Många frågor om palmolja

Samtliga kedjor uppger till tidningen att de får många frågor från konsumenter om just palmolja, men hur de hanterar det skiljer sig åt.

– Vi har jobbat väldigt aktivt med palmolja eftersom konsumenterna är medvetna och ställer många frågor om den, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, till Råd & Rön.

Varken Ica eller Coop uppger att de har några planer på att sluta sälja produkter som innehåller palmolja. Istället satsar de på att palmoljan ska vara certifierad enligt RSPO.

– Vi har utvärderat certifieringen och tycker att man kommer ganska långt med en certifierad produkt. Men det är uppe för ständig diskussion, säger Stina Printz, hållbarhetsstrateg på Coop.

Försöker byta ut oljan

Axfood har valt att gå längre. För tidningen uppger de att all palmolja som används i företagets produkter ska vara certifierad enligt RSPO Next, som är en strängare variant av certifieringen än den som Ica och Coop kräver. Men samtidigt jobbar de också med att byta ut oljan mot alternativ där det är möjligt.

– Det är bra att jobba i riktning mot en mer hållbar palmolja i och för sig, men å andra sidan har konsumenterna inte förtroende för den. Även om RSPO-standarderna är intressanta kan man känna tveksamhet för att kontrollen fungerar som den ska, och regnskogarna minskar fortfarande i Indonesien, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Många produkter saknar märkning

Men trots att flera produkter innehåller certifierad olja, så är det få tillverkare som skriver ut det på förpackningen.

– Många som certifierat använder den inte eftersom det blir ännu tydligare att det är palmolja i produkten och så många kunder vill inte ha det, säger Åsa Domeij.

Naturskyddsföreningen har en annan uppfattning är kedjorna. De pekar på att RSPO-certifieringen har många brister och att den inte är en garant mot skogsskövling. Därför uppmanar de konsumenter att bojkotta alla varor som innehåller palmolja.

Förutom miljöaspekterna innehåller palmolja dessutom ofta höga halter av skadliga ämnen som bildas under produktionen av den. Om detta kan du läsa mer här >>

https://www.radron.se/artiklar/palmolja-i-stora-lass/

Se hela deras lista med glassar här >>

Här hittar du 87 glassar som inte innehåller palmolja och som dessutom är Ä-märkta >>

Ivar Nilsson


Annons