Den franska livsmedelskedjan Intermarché ska plocka bort 140 tillsatser ur sina produkter.

Bildmontage: Intermarché de Noirétable by Sebleouf CC BY-SA 4.0 / kc0uvb CC0.


Den franska livsmedelskedjan Intermarché ska plocka bort 140 tillsatser ur sina produkter.

Fransmännen är på krigsstigen mot tillsatser i maten. Nyligen rapporterade Äkta vara om de franska myndigheternas beslut att förbjuda färgämnet titandioxid/E171.

Nu har en av landets stora livsmedelskedjor, Intermarché, med över 1 800 butiker beslutat sig för utesluta 140 tillsatser ur produkter av sina egna varumärken. Vilka cirka 330 tillsatser som är tillåtna inom EU som det handlar om framgår dock inte. Däremot uppger företaget att förändringarna påverkar 900 produkter, vars recept måste omformuleras.

Allt ska vara genomfört senast i december nästa år, lovar företagets styrelseordförande Thierry Cotillard.

– Det här är ett otroligt stort projekt och jag tror att vi kommer att klara denna tidsfrist, säger han till den franska ekonomikanalen BFM Business.

Beslutet kommer efter att företaget sett en ökad efterfrågan på produkter av högre kvalitet, men också på grund av konsumenttryck från en app som snabbt har blivit populär bland fransmännen och där många av Intermarchés produkter har fått dåliga betyg.

Med appen Yuka kan konsumenten enkelt skanna streckkoden på en vara och få svar om hur hälsosam den är, men också vilka hälsosammare alternativ som finns på marknaden. Informationen från ingredienser och näringsdeklaration vägs samman till en totalpoäng.

Höga halter av socker och salt ger till exempel låg poäng och likaså tillsatser som förknippas med hälsorisker. Eventuell ekologisk märkning bidrar dock med en högre poäng. Det hela vägs samman till en poäng där 0 är sämst och 100 är bäst. Intermarchés förhoppning är att samtliga av företagets produkter, efter tillsatssaneringen, ska få 50 poäng eller mer på skalan.

Yuca-systemet liknar förresten till viss del det som ett annat fransk företag har utvecklat, så kallad Siga-poäng, som Mats-Eric Nilsson nyligen skrev om i sin blogg. Läs mer om det här >>

Ivar Nilsson


Annons