Bordsmargarinet Lätta röstades i januari i år fram som överlägsen "vinnare" av antipriset Årets matbluff. Trots att tillverkaren Upfield stoltserade med den svenska rapsoljan på förpackningen, så innehöll den i själva verket mer palmolja än raps. Då skrev företaget i ett mejl till tidningen Fri köpenskap att de inte höll med om konsumentkritiken och inte hade några planer på att förändra produkten till följd av utnämningen.

Klicka för större bild.


Ändrat innehållet

Nu verkar de ha ångrat sig och ändrat på den i alla fall. Tidigare utgjorde palmoljan 22 procent av innehållet och var därmed den största ingrediensen i margarinet efter vatten. Rapsoljan stod för 18 procent, men var alltså trots det den ingrediens som lyftes fram på förpackningen – dessutom på många ställen.

I vad man får anta vara ett försök att mildra bluffen, har de nu minskat mängden palmolja, till 14 procent. Därmed är det inte längre mer palmolja än rapsolja i produkten.

Ännu mindre raps
Men mängden raps har inte ökats. Den har till och med minskats med en procent. Palmoljan har istället ersatts med afrikansk sheaolja, ett fett som liksom palmolja till stor del är mättat. Men eftersom även palmoljan minskats utgör rapsen trots det ändå den största ingrediens efter vatten.

– Frågan är hur mycket ärligare den har blivit. Det är fortfarande mer tropiska oljor än svensk raps i produkten och tillverkaren gör fortfarande sitt bästa för att dölja detta faktum, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Flera andra tillverkare har slutat sälja eller gjort om de produkter som lyfts fram i Årets matbluff. Av tidigare års finalister är det ungefär två tredjedelar av produkterna som antingen har ändrats för att bli mindre bluffiga eller som har slutat säljas.


FAKTA: Sheaolja
  • Kallas även sheasmör och utvinns ur det afrikanska sheaträdets frukter.
  • Innehåller ungefär lika mycket mättat fett som palmolja, knappt 50 procent, vilket ger den liknande egenskaper. I margarin används de för att ge produkten en fastare konsistens.

Ivar Nilsson

Snart är det dags att utse Årets matbluff 2019. Har du stött på en riktigt bluffig produkt? Nominera den här >>


Annons