Hänvisningar till raps och kärnmjölk i rött och palmolja i blått. Klicka för större bild.

Margarinet Lätta Original röstades med stor marginal fram som "vinnare" av livsmedelsbranschens minst åtråvärda utmärkelse. I ett mejl till tidningen Fri köpenskap kommenterar tillverkaren Upfield utnämningen så här:

– Vi är lite förvånade och naturligtvis besvikna. Vi har stor respekt för att palmoljan är en omdiskuterad ingrediens då produktionen bland annat kan hota ovärderliga arter och ekosystem. Just därför är det viktigt att välja hållbart producerad palmolja som är certifierad enligt RSPO, något som även Världsnaturfonden rekommenderar. All palmolja i våra produkter är spårbar och hållbart certifierad enligt RSPO:s kriterier.

De skriver också att de inte har några planer på att ändra på produkten.

De kommenterar dock inte själva bluffen, som ju inte handlar om huruvida palmoljan är certifierad eller inte. Den handlar ju istället om skillnaden mellan vad företaget skriver på förpackningen och vad produkten egentligen innehåller.

Gör allt för att dölja
Företaget är uppenbart fullt medvetet om att många konsumenter inte vill ha palmolja. Just därför gör de sitt bästa för att dölja det faktum att den största ingrediensen, utöver vatten, är palmolja. Istället lyfter de fram rapsolja och kärnmjölk. Den positivt laddade, nyttigare och svenskodlade rapsen både omskrivs och avbildas på en rad olika ställen på förpackningen.

Palmoljan nämns bara en enda gång och då med mycket liten text på förpackningens baksida. Se markeringar i rött (raps och kärnmjölk) respektive blått (palmolja) på bilden.

Faktum är också att RSPO-certifieringen är kritiserad av miljöorganisationer för att vara tandlös, bland annat Naturskyddsföreningen. Dessutom är den knappast närproducerad och innehåller ofta högre halter av potentiellt skadliga ämnen än andra vegetabiliska oljor.

Ivar Nilsson

Läs mer
Margarin vinner Årets matbluff >>
Övriga finalister >>
Om antipriset >>

Annons