Konsumentföreningen Äkta vara har slutit avtal om märkning med Nordens största Slowfoodbageri, Il Fornaio. Bageriet, som är beläget i Köpenhamn, bakar med surdeg och med mjöl helt utan tillsatser. Degen handknådas och får kalljäsa i minst 12 timmar. Brödet bakas i stenugn, och när det är nästan färdigt tas det ur ugnen och fryses ned för att sedan tinas och bakas på det sista hemma i det egna köket. 

Il Fornaio, som betyder ”mannen vid stenugnen” startades som ett litet bageri av Elvio Millieri som behövde riktigt bröd till sin Michelinrestaurang Era Ora.  Då rymdes bageriet på bara 14 kvadratmeter. 

I dag fyller man 5 000 kvadratmeter på ön Amager i Köpenhamn, men bageriet skiljer sig från andra stora bagerier. Här står 16 bagare och knådar degen för hand, råvarorna är ekologiska och mjölet är utan tillsatser. Nu kommer brödet också till Sverige och ska bland annat att finnas i frysdiskarna hos City Gross, Hemköp och Ica.


Brödet är flerfaldigt prisbelönat och1996 blev bageriet Slow Food-certifierat. Nu får bröden också märkas med Ä-märket. 

– Brödet är långsamt bakat och mjölet innehåller inga tillsatser, vilket är ovanligt i bagerierna idag, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson. 

Vanligtvis innehåller dagens mjöl så kallade mjölbehandlingsmedel, dvs askorbinsyra och vanligen amylas som ibland kan vara av animaliskt ursprung. I Il Fornaios bageri behövs inte det eftersom bröden får gott om tid att utvecklas. Här finns heller inga krav att alla bröd måste vara lika; varje bröd är knådat för sig och varje bröd får sitt eget utseende.

– Hos Il Fornaio är vi kompromisslösa när det gäller den äkta rena italienska maten, det ligger djupt i vår passion för maten att denna måste vara gjort på riktigt, som man alltid har gjort i det gamla Italien. Ä-märket symboliserar just det genuina och det måste vi passa på att visa upp, säger Sanne Kristiansen, Il Fornaio.


För Äkta vara är brödet en viktig symbol.

– Bröd är grunden i många matkulturer. Det känns väldigt roligt att kunna vi nu får Ä-märkt kvalitetsbröd tillgängligt för många, säger Björn Bernhardson.


Här hittar du Il Fornaios bröd i frysdisken:

ICA MAXI

ICA Kvantum

ICA Supermarket

Hemköp

Citygross


Läs mer om bröd i vår Livsmedelsguide>>

 

Annons