Bröd

Livsmedel, uppdaterad 4 October 2021

Våra livsmedelsbutiker har hyllor fullpackade med bröd. I en större butik är det inte ovanligt med över 100 sorters mjukt matbröd. Men paradoxalt nog har färskt välbakat bröd blivit en sällsynt lyx.

För att baka ett gott bröd behövs i princip bara mjöl och vatten. Och tid. Tid i bageriet och inte på butikshyllan.

Några få centraliserade brödfabriker bakar majoriteten av brödet som säljs i butikerna. De har vänt på tidsbegreppet och skyndar på i bageriet men har en hållbarhet som kunden inte alltid efterfrågat. Tänk inte bagare med mjöl på näsan, tänk datorstyrd industriprocess. Sveriges största bageri, Pågen, bakar till exempel allt sitt matbröd i sitt bageri i Malmö, som sedan transporteras till butiker från norr till söder.

Höghastighetsmixning, inpressning av luft, påskyndad jäsning med hjälp av ökade jästmängder, och snabbgräddning är några stressande moment i degens väg till bröd. I vissa bröd används också tillsatser.

Många butiker säljer numera så kallat "butiksbakat" bröd. Som konsument ska man dock vara medveten om att det sällan handlar om någon bakning från grunden. Bröden kan nämligen vara halvbakade fabriksbröd, så kallad bake off, som bara gräddas klart i butikens ugnar. De kan också vara baserade på frysta degklumpar. Och i de fall degen verkligen blandas i butiken baseras de inte sällan på färdiga mixer, som inte sällan innehåller tillsatser.

Men framtiden ser ljus ut. Bagarskrået är på tillväxt.

Se upp för
Snabbakat butiksbröd och bröd, som säljs som färskt, men som ha legat länge i en påse.

Leta efter
Lokala seriösa bagare som bakar från grunden, gärna med surdeg. Bröd vinner inte på lagring eller att fraktas långa vägar. I Stockholm finns exempelvis bagerikedjan Fabrique vars bröd är alla Ä-märkta.

Ekologiskt
Utbudet av ekologiskt massproducerat mjukt bröd är fortfarande relativt litet. Pågen har till exempel inte ett enda ekologiskt bröd. Bland lokala bagerier finns det flera som uteslutande bakar ekologiskt.

Tips
Lär dig att baka ditt eget bröd. Någon har räknat ut att det bara tar 20 minuter effektiv tid, inklusive diskning att baka. Resten av arbetet sköter tiden, och du kan passa på att göra annat. Skaffa en av många bra och seriösa böcker om brödbakning eller varför inte gå en bakkurs, det finns på många ställen runt om i landet.

                                              brod


Annons
Livsmedel A-ö