Bröd

Livsmedel, uppdaterad 14 October 2020

 Våra livsmedelsbutiker har hyllor fullpackade med bröd. I en större butik är det inte ovanligt med över 100 sorters mjukt matbröd. Men paradoxalt nog har färskt välbakat bröd blivit en sällsynt lyx.

För att baka ett gott bröd behövs i princip bara mjöl och vatten. Och tid som är en viktig ingrediens. Tid i bageriet och inte på butikshyllan.
De stora brödfabrikanterna har vänt på tidsbegreppet och skyndar på i bageriet men har en hållbarhet som kunden inte alltid efterfrågat. Tänk inte bagare med mjöl på näsan, tänk datorstyrd industriprocess.

Höghastighetsmixning, inpressning av luft, påskyndad jäsning med hjälp av ökade jästmängder, och snabbgräddning är några stressande moment i degens väg till bröd. Innehållsförteckningen på dessa så småningom inplastade bröd blir lång av tillsatser och delvis härdade fetter. Bake off-bröd må lukta gott, men tillsatslistan är lika lång. För att inte tala om längden på hållbarheten.

Men framtiden ser ljus ut. Bagarskrået är på tillväxt.

Se upp för

Snabbakat butiksbröd med lång hållbarhet. Det riskerar bara att ge dig uppblåst mage. Det är inte ovanligt att bagerier/konditorier fuskar med mjölmixer och slarvar med tiden både vad gäller jäsning och gräddning.

Leta efter

Lokala seriösa bagare som kan baka med surdeg. Bröd vinner på att inte att fraktas långa vägar. Till och med det franska surdegsbrödet Poîlane är gott men smakar godast där det är bakat, även om det numera går att få i Sverige.

Ekologiskt

Ekologiskt, stenmalet mjöl ger smakrikt och näringsrikt bröd.

Tips

Lär dig att baka ditt eget bröd. Någon har räknat ut att det bara tar 20 minuter effektiv tid, inklusive diskning att baka. Resten av arbetet sköter tiden, och du kan passa på att göra annat. Skaffa en av många bra och seriösa böcker om brödbakning eller varför inte gå en bakkurs, det finns på många ställen runt om i landet.

brod

Annons
Livsmedel A-ö
Den här webbplatsen använder cookies för förbättra din användarupplevelse, för säkerhetsrutiner och för statistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till att cookies används. Mer information. Ok