En holländsk forskargrupp hävdar att man i oktober kommer att kunna presentera en hamburgare av odlat kött. Motivet att försöka odla kött är att dagens köttproduktion utgör en stor belastning för miljön, säger professor Mark Post som ingår i gruppen. 


– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger han till Ekot.


För att göra hamburgaren behövs några tusen av de små bitarna, tills nu har de odlat ett par hundra. Om någon månad ska forskarna ha finputsat tekniken så att det räcker till en köttbulle. Sedan måste de reda ut hur det odlade materialet reagerar på värme och salt. Dessutom måste färgen på vävnaden förbättras och bli mer köttlik. Nu är bitarna som odlas vitrosa eller ibland gulrosa, eftersom vävnaden inte innehåller några blodkärl berättar Ekot.


Det kan ta 10–20 år innan det kan odlas i stor skala. Förutsättningen för att det ska gå att producera är att det blir minst lika billigt som det riktiga köttet.


–––

"Svaret på hur vi ska få maten att räcka till jordens befolkning och hur miljön ska klara vår ständigt ökande efterfrågan på kött kanske inte finns i ett provrör, utan i att vi i väst äter mindre mängder kött och istället lägger pengarna på kött av högre kvalitet från djur som haft en värdig tillvaro."

 

Annons