”För elevernas långsiktiga hälsa är det oändligt mycket viktigare att tidigt lära ut regelbundna och bra matvanor än att gå vilse i näringstabeller – något kraven i nya skollagen kan leda till.”

Det skriver matjournalisten Henrik Ennart i Svenska Dagbladet, med anledning av den senaste diskussionen om skolmatens innehåll.


En undersökning visar att få skolor lever upp till kravet på att skolmaten ska vara näringsriktig, så som det definieras av Livsmedelsverket. Lagen är en god ambition, men den kan slå fel, menar Henrik Ennart, som tillsammans med Mats-Eric Nilsson skrev boken ”Döden i Grytan – om vår rädsla för riktig mat.”


När Svenska Dagbladet för några år sedan granskade sjukhusmaten i Stockholm var problemet näringsvärdet. Den förmonterade fabriksmaten som var fylld med e-tillsatser och som serverades i oaptitliga plastlådor uppfyllde de stränga kraven på korrekt näringsinnehåll.

Problemet var att maten smakade trist och att många patienter inte ville äta den.

Kravet på stabilt näringsinnehåll var skräddarsytt för det löpande bandet och ett byråkratiskt hinder för de entusiastiska kockar som lagar mat på det helt vanliga sättet. 

Forskningen på området är inte särskilt omfattande. ”Vad som däremot är säkert är att regelbundna och bra matvanor grundläggs tidigt och kraftigt påverkar hälsan och välbefinnandet senare i livet.”


PS Skicka in ditt bidrag till SvD:s tävling Skolmatskollen>>





 

Annons