Även om en tillsats är godkänd av Livsmedelsverket så betyder det inte att det är fritt fram att använda de till vad som helst. Det blev företaget Sjöboden allt i fisk AB varse när deras Lax & fetaostmedaljonger belades med säljförbud. Anledningen var att de innehöll konserveringsmedlen kaliumsorbat, E 202, och natriumbensoat, E 211, skriver Foodmoniter.se.

– Vi tycker inte de här konserveringsmedlen har i den här produkten att göra, säger Marie Wedin, tillförordnad enhetschef på Livsmedelsverket, till sajten.

De båda tillsatserna är syntetiskt framställda och motverkar jäst- och mögelsvampar samt vissa bakterier. De kan endast användas sura eller svagt sura miljöer och är tillåtna i till exempel läsk, sylt, dressing, ost och kokta kräft- och blötdjur, men inte i fiskprodukter.

– Det finns en precis lagstiftning var de här konserveringsmedlen får användas. Och vi anser inte att den här medaljongen är en sådan produkt där det är tillåtet att använda, säger Marie Wedin.

Säljstoppet gäller 590 kilo av produkten som finns i företagets lager. Det som redan har nått handeln har dock sålt slut, enligt företaget, och det har därför inte varit aktuellt att återkalla produkten.
Annons